Ellentmondásos hírek érkeztek az afganisztáni válsághelyzetek kapcsán

Habár Afganisztánt konfliktus és aszály sújtja, az ENSZ szerint van ok optimizmusra, de míg az ENSZ fejlődésről beszél, civil szervezetek súlyos társadalmi kihívásokról számoltak be a keddi Afganisztán-konferencián Genfben.

„Az emberek számára a mostani az egyik legnehezebb helyzet, de az elmúlt 24 hónapban sok fronton sikerült fontos előrelépéseket elérni” – mondta el az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) helyettes vezetője, Toby Lanzer a Genfben megkezdődött Afganisztán-konferencián.

Az ázsiai ország 35 milliós lakosságának mintegy tizedét, 3,6 millió főt fenyeget éhezés, félmillió ember pedig lakhelye elhagyására kényszerült a konfliktusok és az aszály következtében.

A 2016-os brüsszeli donorkonferencia óta azonban a kormány sokat elért: pénzt fektettek a népesség alapellátását biztosító szolgáltatásokba, fokozódott a korrupció elleni harc, továbbá megreformálták a biztonsági szerveket. „A reformfolyamatban az előrelépés az elvártnál gyorsabb és jobb volt” – tette hozzá Lanzer.

Toby Lanzer, az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) helyettes vezetője érkezik, hogy megtartsa sajtótájékoztatóját a Genfben megkezdődött Afganisztán-konferencián 2018 november 27-én. (EPA/SALVATORE DI NOLFI)

Civilszervezetek azonban más képet festenek az országról: a radikális iszlamista terrorszervezetek – úgymint a kormányellenes tálib mozgalom és az Iszlám Állam – jelenléte miatt jelentősen romlott a helyzet Afganisztánban az elmúlt két évben – mondta el Dzsaved Nader, az Afganisztánban működő brit és ír támogatói csoportok koordinátora. Meglátása szerint az ország összeomlás előtt áll.

A „Nők hangja” nevű szervezet képviseletében Szoraja Pákzád kifejtette, hogy az aszály miatt a családok 4 hónapon belül több mint 70 lányt „adtak el” idősebb férfiaknak, hogy fenn tudják tartani magukat. Az eladott lányok egy része alig töltötte be az ötéves kort.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »