Az amerikai egyetemekhez is ömlik a szaúdi pénz

Az amerikai egyetemek szaúdi kapcsolatait vették górcső alá abban az elemzésben, amelyet a felsőoktatással foglalkozó Inside Higher Ed című amerikai portál közölt.

A Kapcsok, amelyek köteleznek című elemzésben a szerző megállapította: Szaúd-Arábiát és a vezető amerikai egyetemeket több millió dolláros együttműködések kötik össze. Kérdés azonban, hogy a szaúdiak mit kérnek ezért? – írta Elizabeth Redden, hozzátéve, hogy e kérdés kivált aktuális a The Washington Post újságírójának, Dzsamál Hasogdzsinak a meggyilkolása után.

Redden emlékeztetett arra, hogy több intézmény, köztük a Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Hasogdzsi-gyilkosság hatására bejelentette, hogy felülvizsgálja a sivatagi királysághoz fűződő kapcsolatait, de hozzátette, hogy számos amerikai felsőoktatási intézmény ezt nem tartaná jó eljárásnak, szerintük ugyanis e partnerséget inkább bátorítani kellene. A MIT a Harvardhoz hasonlóan az idén márciusban fogadta Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst, és egy sor együttműködési – elsősorban kutatási – megállapodást írt alá vele.

A Massachusetts Institute of Technology épülete

Az amerikai egyetemeknek sokféle kapcsolata van szaúdi egyetemekkel és vállalatokkal. A kutatási együttműködésen és a tanácsadáson kívül ugyanis Szaúd-Arábiából érkeznek bőkezű magánadományok is az amerikai egyetemekre, továbbá a szaúdi kormány fedezi sok szaúdi hallgató tandíját és oktatásuk egyéb költségeit az Egyesült Államokban.

Al-Válid bin Talal bin Abdel-Azíz herceg – akit a szaúdi királyi család 10 másik tagjával együtt korrupció gyanújával tavaly letartóztattak Rijádban, és hónapokig fogva tartottak az ottani Ritz szállóban – már 2005-ben 20-20 millió dollárt adományozott a washingtoni Georgetown és a New York-i Harvard egyetemnek iszlám tanulmányok oktatására. 2008-ban pedig a Cornell és a Stanford egyetem, valamint a kaliforniai Berkeley és az austini Texas Egyetem megállapodást kötött a szaúdi Abdullah Egyetemmel, melynek keretében az amerikai egyetemek fejenként 25 millió dollárt kaptak öt éven keresztül.

Az Inside Higher Ed elemzője megvizsgálta a washingtoni oktatási minisztérium adatbázisát is. Ebből kiderült, hogy a legtöbb szaúdi pénzt a bostoni MIT és a washingtoni Georgetown Egyetem kapja: 2012 és 2018 között a MIT 77,7 millió dollárt, a Georgetown pedig 75,2 millió dollárt kaszált szaúdi kapcsolatainak köszönhetően. Ez utóbbinak közvetlenül vagy Szaúd-Arábia kormánya, vagy washingtoni nagykövetsége folyósította az összeget.

Elizabeth Redden még a George Mason egyetemet, a Johns Hopkins Egyetemet, a georgiai műegyetemet, valamint a Northwestern Egyetemet említette meg mint dollármilliók szerencsés „befogadóit”. A szaúdi olajvállalat, az Aramco például 20 millió dollárt adott több amerikai egyetemnek, köztük a texasi műegyetemnek is. A Boston melletti Babson főiskola pedig 2,5 millió dollárt kapott a SABIC rijádi vegyipari óriásvállalattól.

Mindezen okokból kifolyólag az amerikai oktatási intézmények elsöprő többsége semmi jelét nem adta annak, hogy a Hasogdzsi-gyilkosság hatására szeretné újragondolni szaúdi kapcsolatait.

A tekintélyes amerikai oktatáspolitikai portál megszólaltatott szakértőket arról is, hogy vajon a szaúdiak mit kérnek – kérnek-e valamit – a bőkezű támogatásokért? Grif Peterson, a Harvard Egyetem társadalomkutatással foglalkozó egyik központjának munkatársa szerint „a pénzügyi kapcsolat egy olyan intézménnyel, mint a MIT, lehetővé teszi Mohammed bin Szalmánnak, hogy egy nyugatbarát, progresszív vezető képét alakítsa ki magáról”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »