Trump vonakodik szakítani Szaúd-Arábiával

Az Egyesült Államok nem akar szakítani Szaúd-Arábiával a Hasogdzsi-ügy miatt – szögezte le a Fox televízió üzleti csatornájának adott interjújában Donald Trump amerikai elnök szerdán.

Az elnök szerdán délelőtt kétszer is megszólalt az eltűnt és minden valószínűség szerint meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ügyében. Interjút adott a Fox televízió üzleti csatornájának, valamint a kormányülés előtt a Fehér Házban újságíróknak. A Fox televízióban az elnök kifejtette: azt reméli, hogy a szaúdi uralkodóház vezetői nem érintettek Dzsamál Hasogdzsi eltűnésében. Mint közölte, várhatóan a hét végéig kiderül, mi történt az újságíróval.

„Dolgozunk ezen, ki fog derülni, a végére járunk” – fogalmazott, majd hozzátette: reméli, hogy a király és a koronaherceg nem tudott a történtekről. „Számomra ez nagyon fontos” – mondta. Az újságíró kérdésére, hogy vajon a Hasogdzsi-ügy következtében eltávolodik-e Rijádtól, Trump azt válaszolta: „ezt nem akarom megtenni”.

Utalva a terrorizmus elleni küzdelemre és Iránra, az elnök leszögezte: „szükségünk van Szaúd-Arábiára”. Megismételte azt is, hogy nem áll szándékában felbontani a tavaly kötött, 115 milliárd dolláros fegyvereladási megállapodást Rijáddal, mert – ahogyan fogalmazott – „ez 500 ezer munkahelyet jelent”.  A kormányülés előtt a Fehér Házban megismételte: Szaúd-Arábia „fontos szövetséges”.

Washington, 2018. október 10.
Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót ábrázoló transzparensek a férfi eltűnéséről tartott sajtótájékoztatón Washingtonban 2018. október 10-én. Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. (MTI/AP/Jacquelyn Martin)

Rijád együttműködik a nyomozásban

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint szerdai találkozójukon Recep Tayyip Erdogan török elnök világossá tette, hogy a szaúdi hatóságok együttműködnek a török kollégáikkal az eltűnt szaúdi újságíró ügyében indított nyomozásban.

„Világosan elmondta, hogy a szaúdiak együttműködőek, s ugyanúgy török részről is megosztják a tudomásra jutott információkat” – mondta Pompeo újságíróknak repülőgépe fedélzetén, miután elhagyta Törökországot. „Volt némi késlekedés, de elég bizakodónak mutatkoztak, hogy a szaúdiak engedélyezni fogják nekik a teljes körű és átfogó vizsgálathoz szükséges dolgokat” – tette hozzá az amerikai tárcavezető.

Újságírói kérdésre felelve, hogy hallotta-e a Hasogdzsi állítólagos meggyilkolásáról készült hangfelvételt, Pompeo azt mondta: „Nincs mit mondanom erről”. Az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője később közölte, hogy Pompeo nem hallott ilyen felvételt.

A tárcavezető emellett szintén azt hangsúlyozta, hogy Washingtont és Rijádot erős szálak fűzik egymáshoz, s ezzel összefüggésben az Irán befolyásszerzése ellen irányuló közös erőfeszítéseiket említette. „Mindazonáltal, ha egy ország törvényellenes cselekedetekben vesz részt, az elfogadhatatlan. Senki sem fogja védeni az ilyen jellegű tevékenységet. Egyszerűen meg kell mondaniuk, hogy mi történt” – fűzte hozzá.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement a konzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Török források szerint minden bizonnyal meggyilkolták, szaúdi részről ezt egyelőre nem ismerték be.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »