Egyre nagyobb hullámokat vet a szaúdi konzulátuson eltűnt újságíró ügye

Lemondta részvételét a CNN amerikai hírtelevízió és a Financial Times című brit napilap is pénteken az október végén Rijádban tartandó Saudi Future Investment Initiative nevű befektetési konferencián Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró feltételezett meggyilkolásával összefüggésben. Nem sokkal később a Bloomberg hírügynökség is jelezte, hogy nem vesz részt médiapartnerként a rendezvényen.

Az ügy miatt már a The New York Times, a The Economist, az Uber, a Viacom és a Huffington Post is lemondta részvételét a – davosi Világgazdasági Fórum nyomán „sivatagi Davosnak” is nevezett – rendezvényen, amelynek célja az üzleti és az innovációs szféra vezetőinek összekapcsolása.

Dzsamál Hasogdzsinak azt követően veszett nyoma, hogy október 2-án besétált hazájának isztambuli konzulátusára, hogy közelgő esküvőjéhez beszerezze a hivatalos dokumentumokat. A The Washington Post című amerikai napilap – amelynek a szaúdi újságíró is munkatársa volt – azt közölte csütörtök este internetes oldalán, hogy a tudomására jutott hang- és videofelvételek szerint Hasogdzsit meggyilkolták a konzulátus épületében. Rijád ezt tagadja, és azt állítja, hogy az újságíró távozott a konzulátusról.

A több médiavállalat visszalépéséről megjelent hírekre reagálva Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy tv-interjúban azt mondta: ezen a ponton még úgy tervezi, hogy részt vesz és megtartja előadását a rijádi konferencián október 23. és 25. között, de megvizsgálja a dolgot, ha új információk jelennek meg az ügyben. Hozzátette: ő maga közvetlenül nem beszélt szaúdi tisztségviselőkkel, de mások az amerikai kormányból kapcsolatban vannak Rijáddal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Richard Branson brit milliárdos bejelentette, hogy felfüggeszti Szaúd-Arábiához kötődő üzleti kapcsolatait, és egyelőre – a Hasogdzsi-ügyben folyó nyomozás lezárultáig – leállítja irányítói tevékenységét két szaúdi idegenforgalmi projektben. A Virgin-birodalom élén álló üzletember továbbá ideiglenesen felfüggeszti azokat a tárgyalásokat is, amelyeket a Virgin Galactic és a Virgin Orbit űrkutatási vállalatokba való esetleges szaúdi beruházásról kezdtek.

Ha igaznak bizonyulnak a hírek Dzsamál Hasogdzsi törökországi eltűnésével kapcsolatban, akkor az nyilvánvalóan megváltoztatja azt, hogy mi, a nyugati világban mennyire köthetünk üzleteket a szaúdi kormánnyal – közölte Branson.

Forrás: MTI/Reuters/ANSA/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »