Májusban új taggal bővülhet a NATO

Montenegró biztosítékokat kapott arra, hogy az Egyesült Államok szenátusa ratifikálni fogja az ország NATO-csatlakozását, és arra számít, hogy a NATO május végi csúcstalálkozóján a szövetség teljes jogú tagjává válhat – mondta csütörtökön Srdjan Darmanovic külügyminiszter.

Darmanovic a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elutasította azokat a spekulációkat, melyek szerint a montenegrói NATO-tagság amerikai ratifikációja áldozatul eshet a Donald Trump elnök vezette új washingtoni kormányzat azon törekvésének, hogy javítsa az amerikai-orosz viszonyt.

A 28 NATO-tagállam közül 24 már ratifikálta Montenegró csatlakozását. Az Egyesült Államok, Spanyolország, Kanada és Hollandia eljárásrendi okokból nem tették még ezt meg – mutatott rá Darmanovic. Szerinte országa csatlakozása az észak-atlanti szövetség május végi csúcstalálkozóján várható, mivel ésszerű feltételezés, hogy addigra minden eljárást véglegesítenek.

Oroszország ellenzi a NATO nyugat-balkáni bővítését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »