Törökország egyre inkább elfordul a NATO-tól

Törökország megkérdőjelezi az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció erői tartózkodásának jogosultságát a dél-törökországi Incirlik légi támaszponton – jelentette ki Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes csütörtökön az A Haber török hírtelevíziónak adott interjújában – hozzátette: a kérdés eldöntése szerepel a kormány napirendjén.

Az incirliki támaszpont emellett magának a NATO-nak is évtizedek óta a legfontosabb légi bázisa Törökországban, sőt az egész közel-keleti térségben. Kaynakot követően Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a 24 török hírtelevíziónak beszélt az ügyről. Mint mondta: jelezte az illetékes amerikai tisztségviselőknek, hogy Ankara az utóbbi egy-másfél hónapban nem kap megfelelő katonai támogatást Washingtontól Észak-Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

Kalin figyelmeztetett, hogy Törökország teljes támogatást vár a nemzetközi koalíciótól, és nem fogad el kifogásokat. Hangsúlyozta: Ankarának mindig jogában áll azt mondania, hogy bezárja az incirliki légi támaszpontot. Az elnöki szóvivő meglátása szerint Donald Trump megválasztott amerikai elnök komolyabban veszi majd a Törökországot regionálisan érzékenyen érintő folyamatokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Elégedetlen a NATO-val Törökország

Orosz légvédelmi rendszer kerülhet a NATO-tag Törökországba

Törökország augusztus 24-én a lázadó Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) oldalán indított hadműveletet Észak-Szíriában. A beavatkozás elsődleges célja az, hogy megtisztítsa a határ mentét az Iszlám Állam (IÁ) és a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milíciáitól, amelyeket Ankara terrorszervezeteknek tekint. A hadműveletet az Egyesült Államok addig segítette, amíg a török hadsereg és az SZSZH 2016 novemberében az IÁ uralta Báb város felszabadítására el nem szánta magát, mely Rakka után az Iszlám Állam második legfontosabb szíriai központja, kereskedelmi csomópont.

Az amerikai védelmi minisztérium akkor azt közölte, hogy nem támogatják az ostromot, mert Törökország arról Washingtontól függetlenül döntött. Ankara nehezményezi a koalíciós erők távolmaradását, mondván, hogy ők nem harcolnak az IÁ ellen és időközben Törökország Oroszországgal kötött szövetséget, így jelenleg az orosz légierő támogatja az észak-szíriai hadműveleteket is.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »