Vegyesen alakul a járványgörbe Európában

Az Európa-szerte bevezetett korlátozó intézkedések sok helyütt beértek; számos országban lassul a járvány terjedése, ezért több állam lazításokat tervez. Vannak azonban olyan helyek, ahol további szigorításokra van szükség.

Olaszországban még nem lehet fellélegezni

Noha a fertőzöttek száma csökkenést mutat, a járvány halálos áldozatainak száma hétfőn ismét nőtt Olaszországban: az egészségügyi minisztérium szerint az utóbbi 24 órában 672-en hunytak el a fertőzés következtében, míg egy nappal korábban 541 halálesetet regisztráltak.

Az olasz vezetés egyes régiókban valamelyest enyhített a járványügyi intézkedéseken, miután ezek a korlátozások sikerrel jártak. Lombardia, Piemont és Calabria tartományok a kiemelten veszélyes, vörös zónából közepesen veszélyes, narancssárga színű besorolásba léptek át. Az eddig bezárt üzletek megnyitottak, a vendéglátó egységeket azonban továbbra is zárva tartják. A kormány kedden készül ismertetni járványügyi stratégiáját a karácsonyi ünnepekre; ez többek között országos síelési tilalmat is magában foglalna.

Horvátország szigorított a beutazási feltételeken

A horvát kormány hétfői ülésén szigorított a határátlépési feltételeken, éjféltől csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba – közölte Davor Bozinovic belügyminiszter. A tárcavezető kifejtette: azon európai uniós országok állampolgárai, amelyek zöld besorolású tagállamból érkeznek Horvátországba, továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt, jelenleg azonban ebbe a kategóriába csak Finnország tartozik.

Az új protokoll alól kivételt képeznek az átutazók, az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a fuvarozók, a diplomaták és a határmenti ingázók, abban az esetben, ha 12 óránál nem hosszabb időre hagyják el Horvátországot, vagy tartózkodnak az országban. Kiemelte ugyanakkor, hogy a nem uniós állampolgárok – néhány kivétellel – nem utazhatnak be Horvátországba.

Zágráb szombattól karácsonyig újabb szigorításokat léptetett életbe: bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét.

Nagy-Britannia ellenőrzés alatt tartja a járványt

A legfrissebb adatok tanúsága szerint Nagy-Britanniában sikerült ismét ellenőrzés alá vonni a koronavírus-járványt – mondta hétfőn a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock a Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján kijelentette: tudja, hogy a lakosságnak milyen komoly nehézségeket okoznak a jelenlegi korlátozások, a jó hír azonban az, hogy ezek az intézkedések hatékonynak bizonyultak.

Hancock idézte az Imperial College London egyetem által november 13-24. között több mint százezer ember tesztelésével elvégzett felmérés hétfőn bemutatott eredményét, amely szerint a vizsgált időszakban 30 százalékkal csökkent az új koronavírus-fertőzések száma Angliában az előző, október végén végzett hasonló vizsgálat adatfelvételi időszakához képest.

Az Imperial College számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában jelenleg 0,88. Ez azt jelenti, hogy száz fertőzött átlagosan 88 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedése e mutató szerint is lassul.

A brit kormány által november 5-én elrendelt, Anglia egészére kiterjedő zárlat az eredeti terveknek megfelelően szerda éjféltől megszűnik. A helyébe lépő háromfokozatú járványkészültségi rendszer legmagasabb, hármas szintű készültségi fokozata azonban csaknem ugyanolyan szigorúságú intézkedéseket jelent majd a hatálya alá sorolt országrészekben, mint a jelenlegi egységes korlátozás.

A londoni alsóház kedden szavaz a kormány által kidolgozott új, sávos készenléti rendszerről, ám a tervezet rendkívül népszerűtlen a kormányzó Konzervatív Párt frakcióján belül, és az előzetes képviselői nyilatkozatok alapján Boris Johnson miniszterelnöknek komoly frakciólázadással kell számolnia a voksoláson. Johnson újságíróknak nyilatkozva hétfő este mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy „még nem lehet lelépni a fenevad torkáról”, mert akkor a járvány ismét elszabadulna.

Spanyolországban egyre jobb a helyzet

Spanyolországban a hétvégén tovább javultak a koronavírus-járvány mutatói; hétfőre 275-re csökkent a százezer lakosra vetített átlagos esetszám, amely pénteken még 307, a hónap elején pedig 525 volt. Silvia Calzón egészségügyi államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján ugyanakkor hangsúlyozta: a javuló eredmények ellenére sem lehet enyhíteni a védekezésen, mert a kórházak még mindig letereltek.

Spanyolországban a járvány miatt október 25-én szükségállapot lépett életbe, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben, továbbá minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.

November 23-a óta a hatóságok egy negatív PCR-tesztet kérnek a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országokból érkezőktől. Kockázatosnak azokat az országokat tekintik, amelyek vörös jelzéssel szerepelnek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi térképén, Európán kívül pedig azokat, ahol százezer emberből több mint 150-en fertőzöttek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / APA / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »