Európa lassan újra teljesen bezárkózik

A koronavírus-járvány terjedésének gyorsulása miatt lassan számos európai országban a tavaszi korlátozásokhoz hasonló intézkedések lépnek életbe: több spanyol tartományban jelentősen szigorítanak, Olaszországban éjszakai kijárási tilalom jön, négy tartományt pedig teljesen lezárnak, míg Angliában csütörtökön életbe lépett a korábban bejelentett négyhetes zárlat.

Szerdán több spanyol tartomány további óvintézkedéseket jelentett be a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt:

  • Kasztília és Leónban péntektől bezárják a vendéglátóhelyeket, amelyek csak házhozszállítási szolgáltatásukat működtethetik korlátozás nélkül. Nem nyithatnak ki a bevásárlóközpontok és az edzőtermek, illetve a nem profi sporteseményeket szurkolók nélkül lehet csak megrendezni a következő két hétben.
  • Kantábriában már csütörtöktől tilos lesz a tartományon belül a városok és települések közötti szabad közlekedés. Az éttermekben, kávézókban pedig csak a teraszokon folytatódhat a vendéglátás.
  • Galicia hét városában és 53 településén péntektől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek, a mozikban és színházakban korlátozzák a közönség létszámát, továbbá megtiltják a csoportos sporttevékenységeket. Az intézkedések a lakosság 60 százalékát érintik.
  • Asztúria önkéntes lakhelyelhagyási korlátozásra kéri lakóit, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonukat. Az északi tartomány a hét elején kezdeményezte a spanyol központi kormánynál, hogy az érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat kiterjeszthesse egész napra. Hasonló kérést fogalmazott meg a két észak-afrikai spanyol autonóm város, Melilla és Ceuta is.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján megerősítette eddigi álláspontját: a további szigorítások előtt időt kell hagyni a már bevezetett korlátozásoknak, amelyet két-három hétben határozott meg.

A szaktárca hivatalos napi jelentése szerint az elmúlt 24 órában 9000 új esetet igazoltak a szűrővizsgálatok. A járvány kezdete óta több mint 1 280 000 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Spanyolországban. A halálos áldozatok száma 888-cal nőtt egy hét alatt és összesen már meghaladta a 38 000-et.

Sorra szigorítanak a spanyol tartományok

Jövő májusig tarthat az újabb spanyol szükségállapot

Olaszországban éjszakai kijárási tilalom jön

A koronavírus-járvány miatt péntektől kezdődően este tíz órától reggel ötig kijárási tilalmat vezetnek be egész Olaszországban, valamint lezárják Lombardia, Piemonte, Valle d’Aosta és Calabria tartományokat. Ebben a négy régióban napközben sem engedélyezett a lakhelyek elhagyása – jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök szerda este.

Az országot vörös, narancssárga és sárga színű térségekre osztották a járvány terjedésének súlyossága, illetve a kórházak terheltsége szerint. Conte kijelentette, hogy nem vezettek be zöld területet, mivel az ország egyetlen egy része sem mentes a Covid-19 betegség veszélyétől.

A négy vörös zónának minősített régiót péntektől karantén alá helyezik: határaikat lezárják és az önkormányzatokon belüli mozgás is tiltott. Kizárólag halaszthatatlan munkavégzés, iskolába járás vagy egészségügyi ok miatt lehet utcára menni. Az ehhez szükséges engedély a belügyminisztérium honlapjáról tölthető le, a tavasszal már bevált gyakorlat szerint.

Az említett tartományokban leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet, csak az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket árusító boltok maradnak nyitva, köztük a gyógyszertárak, a dohányüzletek, az újságos standok, a tisztítók, valamint a fodrászatok. Az oktatást az általános iskola hetedik osztályától online tanításra állítják át. Minden nem professzionális sporttevékenység tiltott, az egyéni szabadtéri mozgás is csak a lakhely közvetlen közelében engedélyezett. A lezárt éttermek és bárok este tíz óráig elvitelre működhetnek.

Pugliát és Szicíliát naracssárga, vagyis közepesen veszélyes térségnek nyilvánították. Ezekben sem engedélyezett a tartományból történő ki- és belépés, valamint az  önkormányzatok területének elhagyása. Napközben azonban nincsen kijárási tilalom, és az üzletek is nyitva tartanak.

Az ország többi része sárga övezetnek számít, ahol – az éjszakai kijárási tilalmat kivéve – szabad a mozgás, az online oktatást csak 14 éves kortól vezetik be, és a vendéglátóipari létesítmények este hatig nyitva maradhatnak.

Országos érvényű intézkedésnek számít:

  • az este tíz órától reggel ötig érvényes kijárási tilalom;
  • az üzletközpontok hétvégi és ünnepnapi lezárása;
  • a mozik és színházak után a múzeumok és kiállítások leállítása;
  • a tömegközlekedés kihasználtságának ötven százalékosra való csökkentése;
  • illetve az uszodák és edzőtermek lezárása.

Az intézkedések december 3-ig érvényesek. A tartományok osztályázásáról a járványgörbe alakulása szerint az egészségügyi tárca dönt kéthetente.

Giuseppe Conte kormányfő bejelentését múlt péntek óta várta Olaszország. A vita több napon át folyt a kormány és a tartományok között, mivel egyetlen térség sem akart vörös zónába kerülni. A miniszterelnök kijelentette, hogy a lezárásoknak nincsen alternatívájuk. „Ez az egyetlen mód, hogy nyugodt karácsonyt tudjunk biztosítani” – fogalmazott.

Újra beindult a pánikvásárlás Olaszországban

Még tovább szigorít az olasz vezetés

Angliában életbe lépett a négyhetes zárlat

Csütörtökön négyhetes időtartamra széles körű, bár a tavaszinál több szempontból lényegesen kevésbé szigorú korlátozások léptek életbe Angliában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett.

A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő, a londoni parlamentben szerda este nagy többséggel törvénybe foglalt intézkedéscsomag értelmében az Angliában élők december 2-áig csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé tartozik a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre történő utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Utóbbit az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat, még közterületen is.

A felfrissülés, testmozgás céljából végzett szabadtéri tevékenységet a mostani rendelet korántsem korlátozza olyan szigorúan, mint tavasszal. A március végén életbe léptetett zárlat idején testedzés céljából naponta csak egyszer, legfeljebb egy órára lehetett kilépni az utcára, és a lakhely közelében kellett maradni, nem lehetett leülni a közterületi padokra és napozni sem lehetett a parkokban. A mostani rendelet engedélyezi, sőt bátorítja a korlátozás nélküli idejű tartózkodást a szabad levegőn, a lakóhelytől távolabbi helyszínekre is el lehet utazni felfrissülés céljából, és a parkokat is korlátozás nélkül lehet használni sétára vagy pihenésre.

A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek a csütörtökön életbe lépett négyheti korlátozás idejére bezárnak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. A pubok és a bárok is értékesíthetnek elvitelre szeszesitalt, online rendelés alapján. Emellett az üzletek is felvehetnek online rendelést, és az így megrendelt árucikkeket a vevők a boltokban átvehetik.

Lényeges különbség a járvány első, tavaszi hulláma idején elrendelt zárlathoz képest az is, hogy ezúttal az iskolák és az egyetemek nyitva maradnak.

A tavaszi korlátozások első szakaszában – a kritikus fontosságú munkahelyeken, például a kórházakban dolgozók kivételével – a munkába járás is tilos volt, azok számára is, akik esetében nem volt lehetséges az otthoni munkavégzés. A kormány most is ösztönzi az otthoni munkát, de a munkahelyek nyitva maradnak, mindenekelőtt az építőiparban és a feldolgozószektorban.

Jelentős különbség az is, hogy a meghatározatlan időre elrendelt tavaszi korlátozásokkal ellentétben ezúttal van végdátuma az intézkedésnek. A rendeletet jóváhagyó szavazás előtti szerdai alsóházi vitában Boris Johnson miniszterelnök külön is hangsúlyozta, hogy a mostani korlátozások érvénye december 2-án automatikusan lejár.

A csütörtökön életbe lépett korlátozó intézkedéscsomag komoly fordulat a brit kormány járványellenes stratégiájában. Johnson az elmúlt hetekben többször is gyakorlatilag kizárta az országos kiterjedésű zárlat újbóli alkalmazását, azzal az érvvel, hogy egy ilyen intézkedésnek katasztrofális gazdasági következményei lennének.

A brit gazdaság súlyosan megszenvedte a március végén elrendelt zárlatot: az idei második negyedévben 19,8 százalékkal – a negyedéves mérések 65 évvel ezelőtti kezdete óta példátlan ütemben – zuhant a brit bruttó hazai termék (GDP) az első három hónaphoz viszonyítva. A kormány tudományos tanácsadó testületének tagjai azonban mind erőteljesebb nyomást gyakoroltak Johnsonra a járványellenes intézkedések kiterjesztése érdekében, tekintettel a koronavírus-fertőzések gyorsuló terjedésére.

Újra bezár Anglia, Johnson szerint jönnek az olcsó gyorstesztek

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »