Szerbia szuverén állam, nem kell választania Oroszország és Törökország között

Szerbia szuverén állam, amely önállóan alakítja politikáját, és nem várja el, hogy más országok – így az Orosz Föderáció sem – reagáljanak a török kormányfővel megtartott találkozóra – mondta Aleksandar Vučić Ahmet Davutoğluval folytatott megbeszéléseit követően, a török kormányfő pedig megerősítette, hogy az országa és Oroszország közötti konfliktus nem hat ki a Szerbiával ápolt baráti viszonyra.

Davutoğlu leszögezte, tudja, hogy Szerbia kiváló kapcsolatokat ápol Oroszországgal, de Belgrád és Ankara viszonyába nem kell, hogy beleszóljon egy harmadik fél. Emellett kiemelte, hogy reményei szerint Moszkva és Ankara viszonya is javulni fog a közeljövőben, hiszen a múltban is jó kapcsolatok jellemezték a két ország bilaterális együttműködését.

A szerb kormányfő tovább részletezte Belgrád Moszkvához és Ankarához fűződő viszonyát: „Mi kis ország vagyunk. Jól tudjuk, hogy hol van a helyünk a világban. Jó kapcsolatokat ápolunk mind Oroszországgal, mind Törökországgal, és ezt a jövőben is így folytatjuk.”

Vučić elmondta továbbá, hogy Szerbia nagyon örülne, ha az Oroszország és Törökország közötti viszály rendeződne.

A szerb kormányfő bejelentette egy szerb-orosz tanács megalakítását, amely a legmagasabb szinten gondoskodna a két ország együttműködésének folytonosságáról és javításáról, és amely tanácsnak az élén a két kormányfő állna. Törökország már kialakított ilyen közös testületet Bulgáriával és Görögországgal.

Vučić elmondta továbbá azt is, hogy a gazdasági együttműködést is fejleszteni szeretnék Törökországgal, valamint még több török befektetőt Szerbiába csalogatni, így a szerb kormány döntése értelmében szubvenciókkal támogatják a török befektetőket, amelyek egyébként főként az ország déli, legfejletlenebb részeibe jönnének.

A szerb kormányfő bejelentette, este kétoldalú üzleti fórumot tartanak mintegy 500 résztvevővel, ezek közül 137 török üzletember és 300 szerbiai gazdasági szubjektum, s közösen megvitatják a befektetési lehetőségeket.

Vučić azt üzente a török befektetőknek, hogy Szerbia az egész régióban a legkedvezőbb feltételeket fogja megteremteni számukra.

Az idegenforgalomról szólva a szerb kormányfő elmondta, ebben az évben mintegy 57.000 török turista járt Szerbiában, és az újévvárásra is 4000 törökországi vendégre számítanak, de a tervek szerint jövőre szeretnék ezt a számot megkétszerezni- mondta Vučić.

A szerb kormányfő közölte továbbá, hogy Denis Zvizdić, Bosznia-Hercegovina minisztertanácsának elnöklője is Szerbiába látogat és a török kormányfővel együtt Novi Pazarba utaznak.

Davutoğlu beszélt Vučić srebrenicai látogatásáról is, mondván, a szerb kormányfő megfelelő állásfoglalásról tett tanúbizonyságot, különösen a múltból visszaköszönő rossz emlékek miatt.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek