Vízalatti hálózatot tervez a Pentagon

Bár Obama gazdaságélénkítő csomagja továbbra is él, az amerikai haditengerészet a válságán van. A költséghatékonyabb működés érdekében a Pentagon egy mobil, vízalatti hálózatot akar kiépíteni hadműveletei segítéséhez.

Az amerikai Védelmi Minisztérium Fejlesztési Ügynöksége (DARPA- Defense Advanced Research Projects Agency) új rendszerrel szállna be a nemzetközi vizeket fenyegető veszélyek hatástalanításába- tudhatjuk meg a Wired cikkéből.

A kutatók a görög mitológiába nyúltak vissza a projekt megálmodásakor, amely nevét a mitológikus viziszörnyről, a Hidráról kapta. Céljuk egy olyan mobil tároló hálózat, ami rövid idő alatt kiépíthető, majd ez egyes régiókban az amerikai hadiflotta ellátmányi támogatásában venne részt. A DARPA szerint a Hidra egy olyan költséghatékony vízalatti hálózat lenne, amely egyes küldetéseket személyre szabottan tudna segíteni.

Az olcsó hálózat terve nem meglepő egy olyan környezetben, mikor a védelmi büdzsé kiadásait az elmúlt időszakban jelentős megszorítások érték. A 2013-as költségvetési év feléhez elérkezve a Védelmi Minisztériumnak egy 37 milliárd dolláros megszorítást kellett véghez vinnie felsőbb utasításra. Továbbá, csakugyan a kiadáscsökkentés jegyében a 2012-ig 313 főből álló amerikai hadiflottát 2015-re a Haditengerészet mindössze 270 hajóra akarja faragni. Mindezen lépések a 2011-es Költségvetési Törvény miatt szükségesek, ami alapján a védelmi kiadásokat 2021-ig 487 milliárd dollárral kell csökkentenie a Pentagonnak.

A derékszíj szorosabbra húzása viszont működési gondokat okoz az egész flottánál. A forráselvonást a kiképzések, és a hajók karbantartása szenvedi meg. „Eljutottunk arra a pontra, ahol számos hajó személyzete hiányosan lett kiképezve még az alapvető feladatok elvégzésére is” – nyilatkozta Jonathan Greenert ezredes. A megszorításoknak köszönhetően továbba ma egy krízishelyzetre csak egyetlen amerikai hadihajó lehetne bevethető a világ bármely pontján annak teljes kapacitásával, szemben a tavaly rendelkezésre álló hárommal.

A költségvetést csökkentő intézkedésekkel együtt az amerikai véderő állapota is romlásnak indulhat. Ezt küszöbölnék ki a Hidra rendszerrel. „Manapság egyre nehezebb helyt állni egy olyan környezetben, ahol nő a külső fenyegetés, de mindezt kevesebb és kevesebb pénzből kell kivédenünk. Egy vízalatti infrastruktúra kiépítésével a gazdasági célt elérve új dimenziók nyílhatnak meg előttünk – mondta Scott Littlefield, a DARPA program koordinátora. Az ügynökség szerint az emberi személyzetet nem igénylő rendszer részeit sekély tengervízbe eresztett vízálló konténerek alkotnák, amik lőszert, drónokat és egyéb ellátmányokat lennének képesek tárolni, és azokkal kiszolgálni a hadihajókat. A tárolási feladatokon kívül a működési térségben vízalatti drónokat, illetve járműveket is képes lenne útjára bocsátani, lerövidítve ezzel az amerikai véderő globális reakcióidejét.

Azonban az ötlet távol sem veszélytelen beruházás a Pentagon számára. Az eredetileg költségmentő intézkedés könnyen visszájára fordulhat, ha a kalózoktól nem tudják megvédeni a dollár milliós tárolókat. A Pentagonon áll, hogy a 2018-ra elkészülő projekt eredményes lesz, vagy csak egy újabb katonai pénznyelő születéséről számolhattunk be cikkünkben.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek