Tovább pusztít a Bopha tájfun, Indonéziát földrengés sújtotta

714-re emelkedett a halálos áldozatok száma az év legerősebb fülöp-szigeteki tájfunjában. Ezzel egyidőben a szomszédos Kelet-Indonéziát 7,1-es erősségű földrengés rázta meg, azonban szökőár riasztásra nem volt szükség. A kettős délkelet-ázsiai katasztrófa ugyanakkor megerősítette az ENSZ legújabb kutatását, miszerint a természeti csapások több emberi életet követelnek a térségben, mint bárhol máshol a világon.

700 fölé emelkedett az év legerősebb tájfunja által a Fülöp-szigeteken szedett halálos áldozatok száma, ennél is több eltűntet pedig még mindig keresnek. Hétfőn hajnalban ráadásul 5,8-as erősségű földrengés is sújtotta a tájfun pusztította régiót. A rengés központja ugyanakkor túl mélyen volt ahhoz, hogy komolyabb kárt okozzon – írta az AFP.

A tájfun során 115 ezer épület és lakóház semmisült meg, és 116 ezer ember kényszerül hosszú hónapokig a zsúfolt állami menhelyeken (tornatermekben és iskolákban) maradni. Emellett összesen 890 eltűnt után továbbra is kutatnak.

A régióban az elmúlt 80 év legerősebb tájfunja volt a Bopha, amely sok szegény lakosnak a megélhetését biztosító eszközeit rombolta le. A polgári védelmi hivatal beszámolója szerint legalább 5,4 millió embert érintett az országon végigsöprő tájfun.

Azonnali segélyezés indult

Eközben hétfőn az ENSZ megkezdte a 65 millió dolláros (14,1 milliárd forint) összegű globális segélytámogatás nyújtását az áldozatoknak. Luiza Carvalho, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának fülöp-szigeteki tisztviselője elmondta, hogy az alap kezdetben annak a 460 ezer embernek nyújt élelmiszer- és ivóvízsegélyt, valamint sürgősségi menedéket, akik a legsúlyosabban érintett területeken éltek. Emellett Japán, az Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada is ígéretet tett a támogatásnyújtásra.

A vihar a Fülöp-szigetek déli részén a banánültetvények nagy részét gyakorlatilag eltörölte a föld színéről (az ország banán betakarításának egyharmada semmisült meg), a bányák pedig életveszélyessé váltak. „Megdöbbentem a rombolás láttán” – mondta Carvalho.

Indonéz földrengés

Nem kímélték a természeti katasztrófák a szomszédos Indonéziát sem: 7,1-es erősségű földrengés rázta meg Kelet-Indonézia Maluku-szigeteit kedden, azonban cunamiriadóra nem volt szükség – informált az amerikai földtani intézet (USGS). 

Az erős földmozgás ugyanakkor nem végzett számottevő pusztítást. „Eddig semmilyen kárbejelentést sem kaptunk” – tájékoztatott Suhardjono, az Indonéz Meteorológiai, Klimatológiai és Geofizikai Ügynökség földrengésekkel és szökőárral foglalkozó egységének vezetője.

Katasztrófák sújtotta Ázsia

Kevesebb ember halt meg természeti katasztrófa következtében 2012-ben Ázsiában, mint a korábbi években, azonban a január és október közötti természeti csapások így is több ember életét követelték a térségben, mint bárhol máshol a világon. Szakértők szerint ez a trend tovább fog folytatódni a lakosság számának növekedésével és az ipar bővülésével a régióban, amely már így is a világ legnagyobb népességű városi közösségeinek otthona – olvasható az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának legfrissebb közleményében (IRIN).

„A városok növekednek. Egyre több ember és gyár lesz. A jövőben még több lesz a probléma” – foglalta össze az ENSZ természeti katasztrófák kockázatának csökkentéséért felelős szervezetének csendes-óceáni irodáját vezető Jerry Valezquez. Az ügynökség becslése szerint Kelet-Ázsiában az árvízveszélyes városi területeken élők száma 2060-ra eléri a 67 millió főt – írja az IRIN.

Tusor Anita

Friss hírek