A düh napja Libanonban

A nemzetközi sajtó vezető hírportáljai úgy vélik, hogy a pénteken Bejrútban végrehajtott nagy erejű pokolgépes robbantás szektariánus feszültségeket kelthet Libanonban. Valamennyi frakció elítélte a tettet. A szunniták a kormány felelősségét hangoztatják és a miniszterelnök lemondását követelik.

A Bejrút keresztények lakta Ashrafiye negyedében robbantott pokolgép a BBC információi szerint három halálos áldozatot követelt és 80 sérültet hagyott maga után. Az eseményt szombaton hivatalos gyásznap követte. Vasárnap eltemették Wissam al-Hassan tábornokot, a libanoni hírszerzés (Internal Security Forces) vezetőjét, amelyet zavargások követtek. A feldühödött tömeg elérte a kormány központi épületét és Najib Mikati miniszterelnök lemondását követelte. Mikati, aki egyébként szintén a szunnita felekezethez tartozik, a síita Hezbollah támogatását élvezi. Ez utóbbi köztudottan az Aszad-rezsim legfőbb támasza Irán mellett.

A meggyilkolt al-Hassan tábornok a szunnita felekezethez tartozott és halálát azért kötik a szíriai rezsimhez, mert egyrészt Rafiq Hariri meggyilkolása után csatlakozott az Aszadot vádolók politikai csoportjához, másrészt vád alá helyezte Michel Samaha libanoni politikust, aki az Aszad-rezsim pártját fogja és ehhez köthetően egy fegyveres csoport megszerzésében lehet bűnös. A libanoni vezetés azzal vádolja Bassár el-Aszadot, hogy saját belpolitikai krízisét igyekszik kiterjeszteni a szomszédos országokra is, köztük Libanonra.

A pénteki detonáció után a lakosság „szellemkormánynak” titulálta az ország vezetőségét, mivel a miniszterelnök elmulasztotta a nyilvános megjelenést és a robbantás elítélését. Mikati ugyan elutasította azon vádakat, amelyek a kormányt a robbantással hozták összefüggésbe, de elismerte a felelősségét, amiért az elégtelen biztonsági intézkedések miatt megtörténhetett a tragédia. Szombaton benyújtotta lemondását, de Michel Suleiman elnök elutasította azt, mivel a pozíció megüresedése biztonsági vákuumot eredményezhet. A libanoni elnök félelmeit osztva a miniszterelnök távozását sem az USA sem Nyugat-Európa kormányai nem javasolták.

Saad Hariri libanoni politikus ex-miniszterelnök, a Március 14 koalíció vezetője, akinek apját, Rafiq Hariri volt kormányfőt hasonló módszerrel, autóba rejtett pokolgéppel gyilkolták meg 2005-ben, a szíriai kormányt vádolja és a miniszterelnök azonnali lemondását követeli. A temetést követően a tömeg Bejrút központi terén gyűlt össze, ahol többek között az egykori miniszterelnök Fouad Siniora mondott beszédet, abban a kormány felelősségét hangsúlyozva Wissam al-Hassan mártírhalálában, írja a CNN. Ugyanakkor mind Hariri mind Siniora nyugalomra intette a lakosságot.

Libanon vallási közösségeit jelenleg az Aszad-reszim támogatása vagy elítélése osztja meg legalább két nagy táborba. Saad Hariri vádjait egyelőre senki nem igazolta. A szíriai információs miniszter, Omran al-Zoubi azt nyilatkozta a sajtónak, hogy kormánya mélységesen elítéli a pénteki „terrorista robbantást” és hasonló bűncselekményeket, amelyeket semmi sem igazolhat.

Eközben Libanon több városában feszült helyzet alakult ki az Aszadot támogatók és a vele szemben állást foglalók között. Tripoli városában összecsapott egy alavita és egy szunnita negyed lakossága, az összetűzés egy halálos áldozatot követelt. Bejrútban utcai blokádokat alakítottak ki a robbantás miatt feldühödött csoportok. A Tripoliból Szíria felé vezető autópálya forgalma leállt, mert tüntetők gumiabroncsokat égettek.

Sokan a Hariri vezette Jövő Mozgalom világoskék zászlaját és a libanoni cédrusos zászlót vitték magukkal a temetésre és az azt követő megmozdulásokra. Egy al-Jazeera-nak nyilatkozó résztvevő elmondta, hogy az utcai blokádokat nem oldják fel és az országot megbénítják mindaddig, amíg Mikati be nem adja a lemondását. A tömeg elkeseredett és dühös a kormányra.

A síita Hezbollah elítélte a pénteki merényletet és mindeddig nem érkezett jelentés arról, hogy részt vett volna a kormányt vagy a szíriai rezsimet védő megmozdulásban. Szektariánus harcok, polgárháborús állapot még nem alakult ki. A Hezbollahot óvatosságra intheti, hogy a szíriai nép tud a párt fegyveres alakulatainak szíriai részvételéről az Aszad-kormány oldalán.

Éva Ádám

Friss hírek