Közeleg a vég? Már a pápa is aggódik az euró miatt

Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét fogadva, XVI. Benedek pápa szombaton aggodalmát fejezte ki „azon súlyos problémák miatt”, amelyeken a „válságban lévő” Európai Unió megy keresztül.

Kettejük találkozóján szót ejtettek a vallásszabadság problémáiról is.

A Szentszék közleménye szerint Herman Van Rompuynek a pápával, majd Tarcisio Bertone államtitkárral (a Vatikán kormányfőjével) folytatott találkozóján a felek véleményt cseréltek a nemzetközi helyzetről és „arról a hozzájárulásról, amelyet a katolikus egyház kíván felajánlani Európának”.

Más témák mellett kitértek „az emberi jogok, mindenekelőtt a vallásszabadság elősegítésének” kérdéskörére is. A pápa és Van Rompuy mintegy húsz percen át négyszemközt tárgyalt egymással az apostoli palota könyvtárában. „Válságos időszakban vagyunk. Európának súlyos problémái vannak” – állapította meg találkozójuk elején a pápa, arra a gazdasági és pénzügyi viharra utalva, amelyet az euróövezet és az Európai Unió egésze él át.

Van Rompuy katolikus, egykoron jezsuita növendék volt

A 2010 januárja óta hivatalban lévő európai elnök előzőleg az Európa által átélt bizalmi válságról tartott előadást a Pápai Gergely Egyetemen.

Van Rompuy előző éjjel Rómában Giorgio Napolitano olasz államfővel és Silvio Berlusconi lemondani készülő kormányfővel tárgyalt, miközben a hatalmasra duzzadt államadóssággal küzdő Olaszország megszorító intézkedések bevezetésével és kormányváltással próbálja visszaszerezni a piacok bizalmát.

Kitekintő / MTI

Friss hírek