Mégsem bukott bele Radicova a főügyészválasztásba

Nem kényszerül lemondásra Iveta Radičová szlovák kormányfő miután sikerült megakadályoznia, hogy a jelenlegi főügyészt bízza meg újabb hét éves mandátummal a pozsonyi törvényhozás. A főügyészválasztás körüli huzavona már tavaly szeptembere óta zajlik, és igencsak megtépázta a kormánykoalíció tekintélyét. A legfontosabb politikusok mégis azt ígérik negyedik nekifutásra már biztosan sikerrel járnak.

Kedden harmadik alkalommal tartott főügyész-választási fordulót a szlovák parlament miután tavaly novemberben és decemberben sem sikerült megválasztani a hivatalt eddig betöltő Dobroslav Trnka utódját. Az újabb fordulóban már csak ez utóbbi neve szerepelt a szavazólapokon miután a kormánypárti jelölt, Jozef Čentéš a feszültségekkel töltött időszak után visszalépett. A kormánypárti képviselőknek így már csak azt kellett megakadályozniuk, hogy Trnka megszerezze a jelenlévő honatyák felének támogatását. Erre ugyanis azért volt szükség mert Iveta Radičová miniszterelnök-asszony még a tavaly kijelentette, lemond, ha nem történik váltás az intézmény élén, e kijelentését pedig több alkalommal is megismételte.

A hatalom képviselői előtt álló feladat mégsem volt olyan egyszerű, mint amennyire első látásra tűnik, hiszen már az elmúlt alkalmakkor is megesett, hogy egy-egy illető átszavazott az ellenzék jelöltjére. A végeredmény ez alkalommal mégis kedvező lett. A Bumm.sk tudósítása szerint a jelen lévő 150 képviselő közül 70-en szavaztak Dobroslav Trnka mellett, 17-en nemmel voksoltak, 29-en tartózkodtak, 34 szavazat pedig érvénytelen volt. Összességében tehát nem gyűlt össze a 76 szavazat, amely révén a Malina Hedvig ügyét is botrányosan kezelő jogász hét évre visszaülhetett volna a főügyészi bársonyszékbe.

Az elmúlt hetekben a szlovák közvélemény feszülten várta a május 17-i voksolást, hiszen úgy tűnt, ha a koalíciós pártok nem képesek fegyelmezni saját tagjaikat, akkor lemondhat a kormányfő és politikai válság törhet ki, amely akár előrehozott választásokba is torkollhat. Úgy tűnik azonban, hogy mindenki jobb belátásra tért, hiszen Trnka most négy szavazattal kevesebbet kapott, mint tavaly decemberben. A parlamenti ülés után Radičová elégedettségének adott hangot. „A kormány programnyilatkozatában céljaként kitűzte, hogy megerősíti a polgárok bizalmát a jogállamban, növeli a jogérvényesítést, harcol a korrupció és a klientelizmus ellen. A főügyészség élén történő változás kulcsfontosságú ezen kötelezettségek megvalósításához, s ezzel a polgárok életminőségének javításához, az egészséges és igazságos Szlovákia érdekében. A parlament képviselőinek mai szavazása ezért jó hír Szlovákia számára” – jelentette ki sajtóközleményében. Egyúttal újra megerősítette, hogy elutasítja a „kéz kezet mos” politikáját, az elvtelen pragmatizmust, és a jövőben sem egyezik bele a politikai etika megsértésébe.

A kormánypártok többi vezetője ugyancsak üdvözölte az eredményt, Mikuláš Dzurinda külügyminiszter a legerősebb kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) elnöke pedig rámutatott, a szavazás kimenetele bebizonyítja, hogy pártja „a kezdetektől fogva korrektül, felelősen és átláthatóan viselkedett.” Ez az utólagos kézmosás azért is érdekes mert, ha visszamegyünk a probléma gyökeréhez, akkor azt látjuk, az SDKÚ jócskán felelős a bonyodalmakért. A tavaly novemberben lezajlott első választáskor ugyanis nem egyeztek meg a másik három koalíciós partnerrel egy közös jelölt személyéről, és eljátszottak a gondolattal, hogy az ellenzéki Smer jelöltjét, Trnkát támogassák. Radičová akkor saját pártjának egy jelentős részével szembemenve és igen határozottan utasította el ezt a lehetőséget.

A decemberben zajló második szavazáskor már egyetlen jelöltje volt a négy pártnak, Jozef Čentéš, akit azóta a koalíción belüli civakodás felőrölt. A második szavazás sem hozott eredményt, igaz egy adott ponton úgy tűnt Trnka nyerni fog, hiszen már csak egy voks választotta őt el az újabb mandátumtól. Ez igen nagy felfordulást okozott a kormányoldalon, a pártok pedig egymásra mutogattak. Ezt kiküszöbölendő a pártvezérek megegyeztek a Trnka- Čentéš párviadal újabb fordulóján megsértik a titkos szavazás szabályait, és arra köteleznek minden kormánypárti honatyát, hogy párban szavazzanak így küszöbölve ki az átszavazás lehetőségét. Ezt a harmadik, szintén decemberi kört azonban érvénytelenítette az alkotmánybíróság. Ez a forduló került újrajátszásra most kedden.

Az ellenzéki Smer elnöke, Robert Fico ex-kormányfő újra arról nyilatkozott, hogy megsértették a titkos választás szentségét és a demokrácia szabályait, ezért a bíráknak újra érvényteleníteniük kellene az ülést – tudósít a Parameter.sk. Mindazonáltal a mostani vádaskodások kevésbé támaszthatók alá, hiszen a voksolás hitelesítői semmi problémát nem találtak, és még az ellenzéki hitelesítők sem éltek semmilyen kifogással.

A probléma azonban még nincs teljességgel megoldva, hiszen Szlovákiának még mindig nincs új főügyésze. A Felvidék.ma elemzése szerint a helyzet akkor javulhat, ha módosítják a főügyész megválasztásának procedúráját a titkos szavazást nyilvánosra váltva fel. Így ugyanis a pártok jobban ellenőrizhetik, kordában tarthatják és szankcionálhatják engedetlen képviselőiket. Ez a változás a mai ülés következtében beállt, hiszen a parlament módosította a házszabályt a kívánt irányba. A következő fordulóra tehát már új körülmények között kerülhet sor, a sikerre pedig nagyobb az esély. Hogy ez mikor történik majd, az kérdéses, hiszen a koalíciónak most újabb közös jelöltet kell találnia.

Közép- és hosszútávon azonban úgy tűnik Iveta Radičová nyerésre áll. Az ő erélyes fellépése hiányában Trnkát már rég újraválasztották volna, ez pedig nem jelentett volna jót a szlovák demokrácia számára. A Felvidék.ma már említett összeállítása arra is rámutat, hogy mi okozza a még hivatalban lévő főügyész pártvonalakon felülemelkedő népszerűségét: sok politikusnak szimpatikus az a fajta gyakorlat, amellyel a politikailag kellemetlen ügyeket kezelte, és sokak szerint ennek a gyakorlatnak fenn kellene maradnia. Még az első választási kör kapcsán a Kitekintő is beszélt arról, hogy a legnagyobb kormánypárton belüli szőnyeg alá sepert korrupciós ügyek okozhatják a Trnka támogatását. A miniszterelnök megalkuvást nem ismerő hozzáállása azonban a „kéz kezet mos” politikája fölé kerekedett, igaz az ellenállás legyőzése szinte egy egész esztendőt felemésztett, és a jövő is tarthat meglepetéseket. A főügyészválasztás körüli huzavona azonban meglehetősen csökkentette a koalícióba vetett bizalom mértékét, és félő, hogy a szavazók nem Radičová reform-hadműveletét veszik figyelembe, hanem a koalíciós partnerek tehetetlenségét.

Pap Szilárd István

Friss hírek