Sokkal több szakmunkásra lenne szükség

Európa lemarad vagy átveszi a vezetést? Ez lesz a témája az idei Európai Üzleti Csúcstalálkozónak a héten. A képzett szakemberek hiánya Németországban és Ausztriában egyre égetőbb, a rendezvényen a munkaerő-hiányra adható válaszok is előkerülnek majd.

A szerdán és csütörtökön (május 18-19-én) Brüsszelben tartandó Európai Üzleti Csúcstalálkozón a mintegy kétezer üzleti vezetőnek egy kutatás eredményeit is be fogják mutatni, melynek címe „Európa a világban: vezető vagy leszakadó?”

A találkozón az Európai Bizottság kilenc tagja – köztük az elnök José Manuel Barroso – is részt vesz majd, valamint az EU Tanácsának állandó elnöke, Herman Van Rompuy, az EU nagykövetei Indiából, Törökországból és az Egyesült Államokból, illetve Belgium, Katar és Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is.

A kutatás, amelyet az Európai munkaadói szövetség, a BusinessEurope állított össze, azt álítja, hogy a tudomány és technológia terén a diplomások beáramlása relatíve egyre csökken a kontinensen, ha más szektorokkal és ágazatokkal hasonlítjuk össze, még az olyan országokban is, amelyek a pénzügyi válságot követően már kezdik összeszedni magukat.

Németországban 2008-ban, nem sokkal a válság előtt 114 ezer képzett munkaerő hiányzott a munkaerőpiacról, ez viszont a válság alatt csökkent. Az ország gyors kilábalása után azonban jelenleg ismét 117 ezer képzett munkásra lenne szüksége a jelentés szerint.

Ausztriában is hasonló a helyzet, igaz, ez az ország is elég jól teljesített a válság óta. Itt tavaly a cégek 77 százaléka jelentette, hogy képzett munkaerő-hiánnyal küzd.

A jelentés szerint ösztönözni kell a szakembereket, hogy elmenjenek iskolákba előadni, valamint a tanárokat, hogy az érintett társaságokhoz menjenek tapasztalatokat gyűjteni és erőteljesebb kapcsolatokat építsenek az üzleti élet és a kutatóintézetek között.

A tanulmány emellett felszólítja a tagállamokat, hogy javítsák a minőségét, növeljék a vonzerejét és az erőforrásait is a természettudományok oktatásának, a Bizottságnak pedig több lehetőséget kellene biztosítania a kutatók tagállamok közötti mobilitására.

A csúcstalálkozón az eredményeket egy 300 vezető menedzseren végzett felmérés fogja alátámasztani, ez ugyanis szintén a készségekbeli és képzettségbeli hiányosságokra fog rámutatni.

A lassú növekedés, az államadósság és a romló demográfiai adatok, az öregedő társadalom ellen állást foglalva a csúcstalálkozó tárgyalni fogja Európa Ázsiával, Brazíliával, Közel-Kelettel, Észak-Amerikával, Oroszországgal, Törökországgal és Ukrajnával való viszonyát is.

A rendezvényen tematikus ülések is lesznek, így szóba kerül a közösségi média és a kis- és középvállalkozások jövője is, valamint két plenáris ülésen fogják megvitatni a növekedés lehetőségeit, valamint Európa versenyképességét és helyét a világban.

Philippe de Buck, a BusinessEurope főigazgatója azt mondta: „A kilencedik Európai Üzleti Csúcstalálkozó Európa globális gazdaságban elfoglalt helyére fog fókuszálni. Hogyan tud Európa leszakadóból vezetővé lenni, és mik azok az üzleti lehetőségek, ahol visszaszerezheti vezető pozcióját? Az előttünk álló kihívás óriási. Európa helyzete a világgazdaságban nyomás alatt van, a feltörekvő gazdaságok nagyon erősen nyomnak.”

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek