Rendőr is beszélhet magyarul

Daniel Lipšic (KDH) belügyminiszter két megjegyzéséből egyet dolgoztak bele a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvénybe, miután azt a szlovák kormány szerdán jóváhagyta. Ennek értelmében a közigazgatásban mindenki használhatja majd az anyanyelvét, vagy azt a nyelvet amelyiket ért, magyarázta az Új Szónak Szalay Zoltán, a kormányhivatal kisebbségek jogállásáért felelős osztályának munkatársa

„Előtte ez csak a kisebbségre vonatkozott volna. Ez a büntetőjogi eljárás rendszabályainak mintájára került bele az általunk kidolgozott törvénybe. Fontos ugyanis, hogy ezek az alapelvek egyformák legyenek” – mondta Szalay.

Értesüléseink szerint a belügyminiszternek a rendőrök szolgálati nyelvével kapcsolatban is voltak fenntartásai. Szalay ezt megerősítette. „Azt szerette volna, ha a rendőrök szolgálatban az állampolgárokkal a kisebbség nyelvén csak szóban kommunikálhatnának, informatív jelleggel, illetve ha eligazítják az embereket jogaikról és a rendőri fellépés formájáról” – tájékoztatott a jogász. A kormány a javaslatot elvetette, így a hatóságokkal írásban is kommunikálhatunk majd magyarul a 15 %-os magyar kisebbséggel rendelkező helyeken.

A közigazgatási szabálysértéseket majd a kormányhivatal tárgyalja, az esetleges bírságokról a kisebbségi kormányalelnök dönt majd.

A Híd tegnap az SaS-frakcióval egyeztetett a tervezetről. Sulíkék fenntartások nélkül támogatják a törvényt. „Tudomásul vettük, talán ez a legjobb kifejezés” – mondta lapunknak Somogyi Szilárd SaS-szes képviselő.

Mint ismeretes, a szlovák kormány kedden jóváhagyta a kisebbségi nyelv használatáról szóló törvény módosító javaslatát, így az a parlament márciusi ülésének napirendjére kerülhet. A Rudolf Chmel (Most-Híd) kormányalelnök által kidolgozott és előterjesztett javaslat legfontosabb változása, hogy 20-ról 15 százalékra csökkenti a kisebbségi nyelv hivatali használatának küszöbét, így további 73 település élhet ezzel a lehetőséggel.

Új Szó/Felvidék.ma

Friss hírek