Koszovó továbbra sem enged

Koszovó az Egyesült Államok és az Európai Unió kérésére sem szünteti meg a szerbiai és boszniai árukra kivetett százszázalékos vámot – közölte értesülését a GazetaExpress című pristinai hírportál pénteken.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos csütörtökön Pristinában tárgyalt Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnökkel az ország európai integrációjáról, illetve az integrációs folyamat felgyorsítása érdekében szükséges lépésekről.

Hahn azt kérte Haradinajtól, hogy kormánya vonja vissza a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra kivetett 100 százalékos vámot, amelyet november végén vezetett be. A koszovói kormányfő azonban ugyanolyan választ adott az uniós kérésre, mint amilyet korábban az Egyesült Államok képviselőinek is: Pristina mindaddig nem vonja vissza az intézkedést, amíg Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét.

Pristina azt követően vetett ki 100 százalékos vámot a szerbiai és boszniai árura, miután Belgrád sikeres lobbizásának következményeként Koszovót novemberben nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. Bosznia-Hercegovina Belgrádhoz hasonlóan nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így a vámnövekedést rá is kiterjesztették.

Kapcsolódó cikkeink:

Ramush Haradinaj csütörtökön inkább a koszovói állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer eltörléséről kívánt beszélni az EU-biztossal. Mint mondta: Koszovó minden feltételnek eleget tett, így itt az ideje, hogy Brüsszel eltörölje a vízumkényszert. Johannes Hahn viszont azzal a kijelentéssel zárta rövidre az erről szóló beszélgetést, hogy a vízumliberalizációról már tavaly decemberben döntöttek, és arra nem kerülhet sor 2020 előtt, úgyhogy 2019 elején felesleges erről vitát nyitni.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »