Az európai védelem a téma Macron és Trump találkozóján

Az európai védelemről egyeztet szombaton a francia elnöki hivatalban Emmanuel Macron francia államfő Donald Trump amerikai elnökkel, aki az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségeire érkezett Párizsba.

A találkozó előtt a két ország vezetője baráti hangulatban üdvözölte egymást. Láthatón el kívánták oszlatni azt a polémiát, amely azután robbant ki a médiában, hogy az amerikai elnök péntek este, miután megérkezett a francia fővárosba, „sértőnek” nevezte a Twitteren Emmanuel Macron önálló európai hadsereg létrehozására tett javaslatát.

„A népeink, hadseregeink közötti barátságot és azt a fantasztikus szolidaritást ünnepeljük most itt, amely köztünk, a legrégebbi szövetségesek között fennáll” – mondta a megbeszélés előtti nyilatkozatában a francia elnök. „Természetesen meg fogom vitatni Trump elnökkel az európai stratégiai képességekre és egy olyan Európára tett javaslatokat, amely jobban ki tudja venni a részét a NATO-ban a közös terhekből” – tette hozzá a francia elnök, de az európai hadsereg kérdésére nem tért ki. „Mindenesetre nagyon örülök, hogy ismét itt fogadhatom barátomat, Trump elnököt” – hangsúlyozta Emmanuel Macron.

Donald Trump is megerősítette, hogy baráti viszonyt ápol francia kollégájával. „Nagyon sok téren, sok mindenben egyetértünk. Talán egyesek egész mást gondolnak, de sok dologban közös a véleményünk. Különösen értékelem azt, amit a védelmi költségek megosztásáról mondott. Azt szeretnénk, ha Európa erős lenne, ezért hatékonyan kell dolgoznunk Európa megerősítéséért, mindannyian ezt szeretnénk” – fogalmazott az amerikai elnök.

Párizs, 2018. november 10.
Emmanuel Macron francia államfő (j) fogadja Donald Trump amerikai elnököt a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. november 10-én. Trump az első világháborút lezáró fegyverszünet 1918. november 11-ei aláírásának 100. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségsorozatra érkezett Franciaországba.
MTI/AP/Thibault Camus

Macron egy keddi rádióinterjúban beszélt arról, hogy Európának saját haderőre lenne szüksége. „Nem védjük meg az európaiakat, ha nem döntünk arról, hogy létrehozunk egy valódi európai hadsereget” – hangoztatta a francia elnök, amire válaszként Trump azt írta a Twitteren: „Macron francia elnök azt javasolja, hogy Európa állítson fel saját haderőt, hogy megvédje magát Amerikától, Kínától és Oroszországtól. Ez nagyon sértő, de talán Európa jobban tenné, ha kivenné méltó részét a NATO finanszírozásából, amelyet jelenleg jórészt Amerika áll!”

A találkozó előtt szombat reggel a francia elnöki hivatal a félreértések eloszlatására közölte, hogy Emmanuel Macron javaslata az európai hadseregről semmi esetre sem az Egyesült Államok ellen irányult, jóllehet a francia elnök másfél évvel ezelőtti megválasztása óta folyamatosan szorgalmazza a közös európai védelem megerősítését, amelyet a Donald Trump nyilatkozatai miatti amerikai stratégiai bizonytalansággal és kiszámíthatatlansággal indokol.

A védelmi politikáról kirobbant vita hírmagyarázók szerint kiváló példa a két ország vezetője közötti baráti viszony ellenére meglévő mély nézeteltérésekre a környezetvédelemről, az iráni nukleáris kérdésről, a külkereskedelmi kapcsolatokról és általában a világrend alakulásáról.

Az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumán csaknem száz ország delegációja, köztük 72 állam- és kormányfő előtt vasárnap Emmanuel Macron a multilaterális világrend megőrzésért fog szót emelni, amit viszont az amerikai elnök elutasít. A megemlékezés egyik legfőbb eseménye vasárnap délelőtt a párizsi Diadalív alatti főhajtás lesz, amelyet követően Angela Merkel német kancellár, António Guterres ENSZ-főtikár és a francia elnök együtt fogják megnyitni a Béke Párizsi Fóruma elnevezésű háromnapos rendezvényt, de azon Donald Trump nem kíván részt venni.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »