Elmarad Trump és Kim Dzsong Un csúcstalálkozója, hiányzott a párbeszéd

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy elmarad a június 12-re Szingapúrba tervezett találkozója Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. 

Döntését az amerikai elnök egy Kim Dzsong Unhoz intézett levélben jelentette be, amelyet a Fehér Ház hozott nyilvánosságra csütörtökön. Indoklásában Donald Trump arra a „borzasztó dühre és nyílt ellenségességre” hivatkozik, amely szerinte az észak-koreai vezető legutóbbi nyilatkozatából kitűnik.

Ezért – olvasható a levélben – „nem megfelelő” az időpont a hosszú ideje tervezett találkozó megtartására, amelynek egyik fő témája az észak-koreai kommunista rezsim nukleáris programjának felszámolása lett volna.

A döntés nem volt teljesen váratlan, az amerikai elnök már kedden utalt arra, hogy elhalaszthatják a találkozót.

Megint rossz irányba fordult az észak-koreai egyezkedés

Washington az elmúlt napokban megpróbált többször is kapcsolatba lépni Phenjannal – mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán csütörtökön, továbbá közölte: az elmúlt napok kapcsolatfelvételi kísérletei, amelyek a szingapúri csúcstalálkozó előkészítését szolgálták volna, sikertelenek voltak, Phenjanból ugyanis egyetlen egyszer sem érkezett válasz.

A miniszter továbbá sajnálkozását fejezte ki az elmúlt napokban közzétett észak-koreai nyilatkozatok miatt – ezzel valószínűleg az észak-koreai külügyi tárca egyik miniszterhelyettese, Cso Szon Hui egyik nyilatkozatára utalt, amelyben a phenjani politikus azt hangoztatta, hogy „teljes egészében az Egyesült Államok döntésétől és viselkedésétől függ, hogy találkozunk-e, akár egy konferenciateremben, akár egy nukleáris összeütközés során”. A nyilatkozatot a KCNA észak-koreai állami hírügynökség tette közzé.

A CNN hírtelevízió információi szerint Cso a phenjani külügyminisztériumban az amerikai-észak-koreai kapcsolatokért felelős, és az észak-koreai diplomácia emelkedő csillagaként tartják számon – az idén év elején nevezték ki miniszterhelyettessé.

A líbiai modell

Az észak-koreai politikusnő Mike Pence amerikai alelnököt „politikai fajankónak” minősítette, utalva Pence hétfői, a Fox televízióban elhangzott interjújára, amelyet „zabolátlannak” és „arcátlannak” nevezett. Mike Pence a kifogásolt interjúban arról beszélt, hogy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval szóba került az úgynevezett „Líbia-modell” is, vagyis ha Kim Dzsong Un nem köt megállapodást az Egyesült Államokkal, akkor a helyzet úgy végződhet, mint Líbiában. A riporternő kérdésére, hogy ez vajon értékelhető-e fenyegetésként, az amerikai alelnök megerősítette, hogy igen. „Ez több, mint tény” – fogalmazott Pence.

Amerikai elemzők az észak-koreai rendszerváltoztatásra irányuló nyílt fenyegetésként értékelték Pence kijelentéseit, és emlékeztettek rá: Észak-Korea hosszú időn keresztül Líbiát hozta fel indoklásként arra, hogy miért is van szüksége atomfegyverekre. Kevesebb, mint egy évtizeddel azt követően ugyanis, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető feladta nukleáris ambícióit, a NATO-támogatta erők segítségével kiütötték a hatalomból, majd meggyilkolták.

Dél-Koreát nem értesítették a döntésről

Meglepte Szöult, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtökön lemondta a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozóját Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel – ez derült ki a dél-koreai elnöki hivatal szóvivőjének csütörtöki közléséből. Mun Dzse In államfő válságtanácskozásra hívta legfőbb tanácsadóit.

„Próbáljuk kitalálni, hogy mi Trump elnök szándéka ezzel, és mi annak pontos jelentése” – idézte a Yonhap dél-koreai hírügynökség a dél-koreai elnöki hivatal (Kék Ház) szóvivőjét, Kim Ui Kjomot.

Forrás: MTI/AP/dpa/Reuters/Yonhap

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »