A nagyvárosokban az Uber miatt nő az alkoholfogyasztás

Az Uber megjelenése óta ellentmondásos cég, sok helyen fogadják örömmel világszerte, de számos alkalommal volt már kénytelen szembenézni súlyos vádakkal is. Az Economist most egy érdekes összefüggésre bukkant: ahol népszerű az Uber, nő az alkoholfogyasztás.

Az Uber alapvetően egy személyszállító szolgáltatás, amelyet a belföldi közlekedés megkönnyítése és ahhoz kapcsolódóan a megtakarítás ötlete hívott életre. Fennállásának egy évtizede alatt számos vádat volt kénytelen megemészteni, a szexuális bántalmazástól kezdve a sofőrök szerződéseihez kapcsolódó pereken át a szabályzatok és azok megalkotói miatti harcokig. A májusi tőzsdére kerülése óta a cég részvényárfolyama egyharmadával csökkent, legutóbb pedig a londoni városvezetés unta meg a szabálytalanságokat és emiatt nem hosszabbították meg engedélyüket a jövő évre.

Mindezek tudatában könnyű megfeledkezni arról, hogy az Uber milyen mértékben egyszerűsítheti le az életet és mennyire gyorsan hozzá lehet szokni annak létezéséhez, valamint, arról, hogy milyen gyors ütemben terjeszkedik a vállalat világszerte.

Az Uber közkedveltté válását nagymértékben elősegítette, hogy annak sofőrjei éjszaka is elérhetőek a bulizók számára, így a biztonságos és kényelmes hazajutás a hagyományos taxizás mellett egy alternatív, olcsóbb módon is megoldhatóvá vált.

Egy tanulmány kimutatta, hogy Oregon államban nem sokkal a szolgáltatás portlandi megjelenését követően az ittas vezetésből eredő autós balesetek száma 62%-kal csökkent. Ezzel egyidejűleg azonban a túlzásba vitt alkoholfogyasztás mértéke is megugrott, annak biztos tudatában, hogy a „telekocsi” úgyis rendelkezésre áll, a bulizás során nem kell senkinek magára vállalnia a józan sofőr szerepét.

Az Amerikai Betegségkezelő Központ által neves közgazdászok számára rendelkezésre bocsátott egészségügyi felméréseket összevetették az Uber releváns adataival, és az eredmények kimutatták, hogy abban a városban, ahol az Uber megjelent, néhány év leforgása alatt az átlagos alkoholfogyasztás 3%-kal, a „tivornyázó” italozás (a hivatalos meghatározás szerint nők esetében 4, férfiak esetében 5 alkoholos ital elfogyasztása 2 óra leforgása alatt) 8%-kal, az ennél is komolyabb ivászat (heti 3 vagy több tivornyázás) pedig 9%-kal nőtt.

Azokban a kisebb városokban, ahol a tömegközlekedés egy nem létező fogalom, az alkoholfogyasztás még nagyobb mértékű növekedését figyelték meg: az átlagos alkoholfogyasztás 5%-kal, a tivornyázó szeszes italozás pedig 20%-kal nőtt.

Komoly fejtörést okoz azonban tényszerű összefüggéseket találni az Uber általános közegészségügyi hatására vonatkozóan csupán azt tapasztalva, hogy az emberek e személyszállító szolgáltatás létezése óta habár többször vagy nagyobb mennyiségben nyúlnak az alkoholtartalmú italok után, ám mégsem ülnek felelőtlenül, ittas állapotban a volán mögé.

Talán nem meglepő, de az Uber vállalat vezetőin kívül van még egy iparág, amely profitálni látszik a szolgáltatás térhódításából és terjeszkedéséből: a vendéglátó ipari egységek és a bárok. Kutatások szerint ugyanis abban a városban, ahol ez a fajta személyszállítás megjelenik, a bárok és éttermek által foglalkoztatottak száma legalább 2%-kal nő.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Economist ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »