Németországban is indul az Uber teherfuvar-közvetítő szolgáltatása

Németországban is megkezdi teherfuvar-közvetítő szolgáltatását az amerikai Uber fuvarmegosztó. A vállalat mobil alkalmazása segítségével a szállítmányozó cégek teherautóik üresjárati szállítókapacitását tudják majd kitölteni.

A vállalat az Egyesült Államok után Európában elsőként Hollandiában indította el Uber Freight nevű teherfuvar-közvetítő szolgáltatását, Németország így a második európai piaca lesz. A cég számításai szerint a 450 milliárd eurós európai közúti árufuvarozási piac egyötödét teszi ki a német. A teherautók átlagosan futásteljesítményüknek 21 százalékát teszik meg üresen.

Az Egyesült Államokban az Uber legutóbb 125 millió dolláros negyedéves bevételre tett szert árufuvarozási közvetítői díjakból. Az amerikai teherfuvarozó piac mindazonáltal alapjaiban különbözik az európaitól. Miközben az európai piacot nagy teherautó flottákat üzemeltető szállítmányozó cégek és 5-10 teherautóval dolgozó családi vállalkozások uralják, az Egyesült Államokban a saját vagy bérelt teherautóikat vezető kisvállalkozók vannak többségben.

Az Uber Freight már létező fuvarmegosztó szolgáltatásokkal veszi fel a versenyt a német piacon. A 2016-ban alapított és jelenleg mintegy 270 millió eurós piaci tőkeértékre becsült Sennder berlini start-up vállalat például nemrégiben 60 millió eurós tőkeemelésben részesült pénzügyi befektetőktől európai szolgáltatásainak kiterjesztéséhez. Emellett a szintén Berlinben működő brit Zencargo és FreightHub fuvarmegosztó cégek is nagyobb befektetésekben részesültek nemrégiben szolgáltatásaik finanszírozásához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa/APA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »