Tőzsdére megy az Uber

Bár az Uber Technologies, a világ vezető internetes fuvarmegosztó cége komoly veszteséggel zárta a tavalyi évet, májusban akár 10 milliárd dollárnyi részvénykibocsátást hajthat végre.

A cég a tavalyi évet 3,03 milliárd dollár egyszeri tételek nélküli veszteséggel zárta, az oroszországi és délkelet-ázsiai érdekeltségeinek eladásait figyelembe véve ugyanakkor 997 millió dollár nyereséget termelt. Tavalyi bevétele 11,3 milliárd dollár volt, 42 százalékkal több az egy évvel korábbi 7,9 milliárd dollárnál és lényegesen felülmúlta a 2014-es 495 millió dollárt.

Az Uber ételkiszállító üzletágának tavalyi bevételnövekedése tekintélyes volt, 1,5 milliárd dollárra ugrott a 2017. évi 587 millió dollárról. Emellett tavaly 91 millióan használták a vállalat szolgáltatásait világszerte, ez 34 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A fuvarmegosztó közölte, hogy a tervek szerint május elején a New York-i értéktőzsdén kibocsátja részvényeit. A céghez közel álló források egyelőre 1 milliárd dollárnyi összegről beszélnek, a Reuters ugyanakkor úgy tudja, hogy ez akár 10 milliárd dollár értékűre is rúghat. Az Uber piaci tőkeértéke ezzel 100 milliárd dollár körüli lehet. Megfigyelők egy része szerint a cég a piaci események ismeretében dönt a részvénykibocsátás nagyságáról.

Az Uber legnagyobb vetélytársa az észak-amerikai piacon a Lyft, amely március végén hajtott végre elsődleges részvénykibocsátást (IPO). A kibocsátási árfolyam 72 dollár volt, csütörtökön 61,01 dolláron zárt a cég árfolyama. Az árfolyamgyengülést részben az a félelem váltotta ki, hogy a cég nem lesz képes nyereségessé válni.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »