Friss hírek

Nem segíti eléggé a bevándorlók beilleszkedését Magyarország

Együttesen átlagos osztályzatot kapott a bevándorlók integrációját elősegíteni hivatott politikájára 29 európai ország, az USA és Kanada a tárgyban valaha készített legrészletesebb felmérés készítőitől. Magyarország korábbi helyezésén javítva a 21-ik azon a listán, amit Svédország és Portugália vezet.

A British Council és a Migration Policy Group által készített nagyszabású felmérés vegyes képet mutat Európa és Észak-Amerika legális bevándorlók integrálásában alkalmazott politikáiról és elért eredményeiről. A hét indikátort tükröző 100-as skálán a vizsgálat alá vont 29 európai állam (27 EU-tag plusz Norvégia és Svájc), valamint az USA és Kanada átlagos osztályzata 52 pont volt, amiből a tanulmány készítői azt a következtetést vonták le, hogy a szóban forgó államok nagyjából annyi akadályt gördítenek a legálisan bevándorlók beilleszkedése elé, mint amennyi lehetőséget teremtenek számukra.

A jelentés a tagállami politikák erős oldalai közé sorolja azt, hogy az országok többségében biztosítják a migráns személyek és hozzátartozóik alapvető jogait és biztonságukat is garantálják, továbbá a törvények megvédik őket a rasszista és idegenellenes megnyilvánulásoktól is. Elsősorban az uniós keretszabályozásnak köszönhetően a diszkriminációt sem tolerálják általában az Unió tagországaiban.

Thomas Huddleston, a tanulmány koordinátora szerint aszerint helyezték mérlegre az egyes országok teljesítményét, hogy egyenlő jogokat és lehetőségeket biztosítanak-e a náluk letelepedni kívánó bevándorlóknak. Ezt a következő hét szempont alapján vették szemügyre: munkaerőpiaci mobilitás, családegyesítés, oktatás, politikai részvétel, tartós idejű tartózkodás, állampolgárság megszerzésének lehetősége és diszkriminációmentesség.

A tanulmány szerint a külföldi bevándorlók előtt tornyosuló három legnehezebb akadály az állampolgárság megszerzése, választott hazájuk politikai életében való aktív részvétel és gyerekeik számára a tanulás és az iskolai érvényesülés.

Thomas Huddleston úgy véli, hogy a bevándorlókkal való jó bánásmód elsősorban nem hagyományok és szerzett tapasztalatok, hanem politikai akarat függvénye. Felhívta a figyelmet arra, hogy az integrációs politikában bekövetkezett változásokat egyre inkább a választások és a közvélemény percepciói befolyásolják.

A hétfőn Brüsszelben bemutatott tanulmányból kitűnik, hogy általában az északi, illetve a dél-európai országok kaptak jó osztályzatokat a bevándorlók beilleszkedését elősegítő politikáikra, miközben a balti államok, Közép-Európa, Ausztria és Svájc teljesítménye hagy kívánnivalót. A 31-es rangsor Svédországgal kezdődik (a lehetséges 100-ból 83 pontot gyűjtött), Portugália a második, Kanada a harmadik, majd Finnország, Hollandia és Belgium következik a sorban, de Spanyolország, az USA és Olaszország is az első tíz között van.

Magyarország 45 ponttal a 21-ik helyen van, három pontot ugyanakkor javított az előző, 2007-es osztályzatán. Hazánk így is megelőzi Ausztriát, Svájcot, Lengyelországot. Az utolsó három helyet Lettország (utolsó), Ciprus és Szlovákia foglalja el.

Az index szerzői ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy több mintaállam is rontott a teljesítményén. Az előző felméréshez képest visszalépést produkáló négy ország között van például Svédország, Olaszország, Norvégia és Nagy-Britannia.

Magyarország a hétből egy mutató tekintetében az utolsó. Ez a bevándorlók gyerekeinek biztosított oktatás. Miként a jelentés aláhúzza, „csak kevés oktatási rendszer alkalmazkodik a bevándorlás realitásához Európában”.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Újra Jemenben támadtak a brit Typhoon gépek

Ismét támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. Felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek.

Read More »

2000 km-es hatótávval sokkol az új BYD

A Magyarországon éppen gyárat építő kínai BYD egy új hibrid hajtásláncot mutatott be, amellyel egy autó  képes több mint 2000 kilométert megtenni újratöltés vagy tankolás nélkül, fokozva az elektromos autózás területén zajló versenyt a Toyotával és a Volkswagen-csoporttal.

Read More »