Egy kínai gyógyszercég bevásárol a Pfizer-vakcinából

A Fosun sanghaji székhelyű gyógyszercég szerdán bejelentette, hogy százmillió dózis koronavírus elleni vakcina behozataláról kötött megállapodást a német BioNTech gyógyszergyártóval, amely az amerikai Pfizerrel közösen fejlesztette ki oltóanyagát.

A Fosun a hongkongi értéktőzsdére szerdán eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy a BioNTech-kel kedden megkötött megállapodás értelmében – amennyiben erre a kínai hatóságok engedélyét is megkapja – a vállalat lehet a Pfizer/BioNTech vakcina kizárólagos fejlesztője és értékesítője Kína szárazföldi részén.

A BioNTech 2021-ben legkevesebb százmillió dózist szolgáltat a vakcinából Kína kontinentális területére. A Fosun előlegként 125 millió eurót fizet ki december 30-ig, a fennmaradó 125 millió eurót pedig azt követően bocsátja a német cég rendelkezésére, miután megkapja a szükséges engedélyeket a kínai hatóságoktól az oltóanyag belföldi értékesítésére. A Fosun az éves bruttó nyereség 65 százalékát, a BioNTech pedig a 35 százalékát könyvelheti majd el a vakcina kínai forgalmának – áll a közleményben.

A kínai cég mindazonáltal arra figyelmeztette részvényeseit és a potenciális befektetőket: egyelőre nincs garancia arra, hogy Pfizer/BioNTech vakcináját valóban fejleszthetik és értékesíthetik majd Kínában.

A Pfizer/BioNTech vakcinájának alkalmazását már engedélyezték egyebek mellett az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága pedig várhatóan december 23-án adja ki az oltás forgalmazási engedélyét.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »