Covid: most már kijelenthetjük, nem működött a svéd módszer

Szinte minden nemzetnél eljött a pillanat, amikor azt hitték, ők találták fel a spanyolviaszt a koronavírus-járvány tekintetében – hogy aztán 180 fokos fordulatot véve visszakozzanak. Most Svédországon a sor.

Íme néhány példa:

  • az Egyesült Királyság márciusi „kacérkodása” a nyájimmunitás-stratégiával hamar pálforduláshoz és kemény korlátozásokhoz vezetett;
  • Franciaország és Spanyolország rendre azt hangoztatták, hogy nem fogják megismételni a tavasszal bevezetett szigorú lezárásokat – természetesen meg kellett szegniük ezt a fogadalmat, miután kiderült, hogy a tesztelési kapacitások és az egészségügy nem tudnak lépést tartanai a fertőzés rohamos terjedével;
  • az izraeliek – akiknek az első lezárás után azt mondták, hogy élvezzék az életet és „igyanak egy sört” – most egy harmadik országos karanténnal szembesülnek;
  • Donald Trump amerikai elnök pedig nemrég azt állította, hogy véget vetett a járványnak – nyilvánvalóan nem ez a helyzet.

Most Svédországon a sor, ugyanis a nyáron tapasztalt „szélcsend” után a társadalmi távolságtartás önkéntes, „bizalom-alapú” megközelítéséről híres skandináv országot rendkívül keményen sújtja a koronavírus téli hulláma. A napi új megfertőződések 7 napos átlaga jelenleg meghaladja az Egyesült Királyságban, Franciaországben és Spanyolországban mért szinteket, sőt, nincs messze az Egyesült Államok statisztikáitól.

Mindezek eredményeként a Svédország által sugárzott „nyugalom aurája” halványulóban van. Mivel Stockholmban már szinte nincs szabad intenzív terápiás ágy, Stefan Löfven miniszterelnök a közelmúltban komor beszédet mondott a televízióban – ami eddig nem nagyon fordult elő -, amelyben arra kérte az állampolgárokat, hogy a túlterhelt kórházak segítése és a karácsony megmentése érdekében tartsák be a november közepén elrendelt korlátozásokat. Ezek a következők:

  • a nyilvános összejöveteleken nyolc főre korlátozták a résztvevők számát;
  • az iskolákat bezárták;
  • illetve este 10 óra után tilos az alkohol értékesítése és fél órával később az italértékesítési jogosultággal rendelkező vendéglátóknak be is kell zárniuk.

Noha a legtöbb intézkedés még mindig inkább ajánlás, mint szabály, a svéd kormány már beterjesztett egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazást adna az üzletek bezárására. És bár ez meg sem közelíti a másutt látott széles körű lezárásokat, mindez arra enged következtetni, hogy a korábbi svéd módszer egyszerűen nem működik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek