A Pfizer-vakcina még karácsony előtt megkaphatja az EU-s engedélyt

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan december 23-án adja ki az új típusú koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett oltás forgalmazási engedélyét – jelentette kedden egybehangzóan két német lap, a Bild és a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A német kormányzati és brüsszeli uniós forrásokra hivatkozó beszámolók megjelenésével egy időben Berlinben sajtótájékoztatót tartott Jens Spahn német szövetségi egyészségügyi miniszter, aki az értesülést közvetve megerősítve azt mondta: az egész EU számára “nagyon jó hír”, hogy december 23-ára befejeződhet az EMA vizsgálata.

Hangsúlyozta, hogy Németország vagy bármely más, a többieknél gazdagabb nyugat-európai tagállam – ugyanazt az uniós szabályt alkalmazva, mint az Egyesült Királyság – megtehette volna, hogy nemzeti hatáskörben jár el az oltóanyag engedélyeztetése, beszerzése és használata ügyében, de a huszonhetek az összetartás, a szolidaritás útját választották.

Elmondtása szerint Németországban az EMA-engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal megkezdődik a lakosság oltása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply