Hongkong kapott egy pofont a Fitch-től

A Fitch Ratings pénteken egy fokozattal rontotta Hongkong adósi besorolását, ami azonban még így is a felső kategóriájú osztályzatban maradt.

A hitelminősítő Hongkong hosszú lejáratú adósi besorolását az eddigi „AA pluszról” „AA”-ra gyengítette. A cég az új osztályzatot további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el.

A Fitch közleménye szerint a Hongkongban hosszabb ideje tartó zavargások kezdik kikezdeni a Hongkong és a szárazföldi Kína közötti úgynevezett „egy ország két rendszer” elvét, amelynek keretében a város egyfajta autonómiát élvez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A hongkongi vezetés még próbálkozik, de így is elkerülhetetlen a recesszió

Hongkong fizeti meg Carrie Lam hibás döntésének árát

A kiadatási törvény tervezete ellen az idén júniusban kezdődött tüntetéssorozat a Kínához 1997-ben visszakerült volt brit gyarmaton. A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

Carrie Lam hongkongi kormányzó szerdán bejelentette, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet. A kormányzó ezt megelőzően még júliusban felfüggesztette ugyan a vitatott tervezetet, de akkor ezzel sem tudta elérni, hogy abbamaradjanak a tüntetések.

A Fitch közleménye szerint a Kína és Hongkong között fokozatosan egyre szorosabbá váló gazdasági, pénzügyi és szociális-politikai kapcsolat a két rendszer további integrációját eredményezi, ami megmutatkozik majd Hongkong gazdasági és politikai helyzetén.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek