Meghátrál a hongkongi vezetés

A hongkongi főkormányzó, Carrie Lam szerdán visszavonja a vitatott kiadatási törvénytervezetet – erősítette meg egy kormányilletékes az erről szóló sajtóértesüléseket.

A törvénytervezetet, amely értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta leállítani a Kínához 1997-ben visszakerült volt brit gyarmaton június 9-én kezdődött, és már 13 hete tartó tüntetéseket. A tiltakozók a törvényjavaslat teljes visszavonását, valamint a főkormányzó lemondását követelik, aki – szerintük – Peking befolyása alatt áll.

A várható bejelentéssel kapcsolatos sajtóhírek hatására a hongkongi irányadó tőzsdeindex, a Hang Seng szerdán több mint 3 százalékkal emelkedett.

Hongkong, 2019. szeptember 3.
Carrie Lam hongkongi kormányzó sajtótájékoztatót tart 2019. szeptember 3-án. A Hongkongban három hónapja tartó tüntetéshullámot a kiadatási törvény módosítását célzó, azóta felfüggesztett (de vissza nem vont) törvénytervezet váltotta ki: a tiltakozók szélesebb körű demokráciát, a kínai hatalomtól való függés lazítását, Carrie Lam kormányzó távozását és a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.
MTI/EPA/Jerome Favre

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy „megbocsáthatatlan rombolást” követett el a törvénytervezet benyújtásával. Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint – ha lesz választása – várhatóan bocsánatot kér és lemond.

A zárt ajtók mögött tartott ülésen a főkormányzó kijelentette, hogy „nagyon korlátozottak” az eszközei a válság megoldására, mert az elégedetlenség nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdéssé vált Kína számára az Egyesült Államokhoz fűződő egyre feszültebb viszonya közepette.

Egyelőre nem tudni, hogy a törvénytervezet várható visszavonása segít-e majd lecsillapítani a tiltakozó mozgalmat. Az azonnali reakció egyelőre visszafogott, a valódi tét az, vajon hányan mennek ismét az utcára – jegyezte meg a Reuters.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Frissítés: Lam tényleg visszavonta a törvénytervezetet

A hongkongi kormányzó szerdán bejelentette, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet, amely heves társadalmi ellenállást váltott ki a különleges státuszú kínai területen.

Lam szerdán a tévében – nem élő adásban – azt üzente, hogy kormánya nem teljesíti a tüntetők további követeléseit, egyebek közt nem indít külön, független vizsgálatot annak kiderítésére, hogy voltak-e rendőri túlkapások a tüntetőkkel szemben. A politikus ugyanakkor két új taggal bővítette azt a rendőri bizottságot, amely vizsgálja az ügyet. A kormányzó továbbá elfogadhatatlannak minősítette a tüntetők azon követelését is, hogy engedjék szabadon őrizetbe vett társaikat.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/dpa/AP

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »