A hongkongi vezetés még próbálkozik, de így is elkerülhetetlen a recesszió

A vállalatokat és a lakosságot segítő intézkedéseket jelentett be Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter, melyekkel a városban uralkodó politikai és társadalmi zűrzavar, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi háború negatív hatásait kívánják enyhíteni – írta internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap egy pénteken megjelent cikkben. A kormányzat reményei szerint a 19,1 milliárd hongkongi dollár (714,5 milliárd forint) összértékű intézkedések 0,3 százalékkal növelhetik a város gazdasági teljesítményét, ám szakértők szerint a recesszió így is elkerülhetetlen.

A pénzügyminiszter sem derűlátó, ugyanis a júliustól szeptember végéig tartó, aktuális negyedévben is gazdasági visszaeséstől tart, ezért a kormányzat a bruttó hazai össztermék (GDP) növekedésére korábban közölt 2-3 százalékos előrejelzését 0 és 1 százalék közé csökkentette.

Chan a természeti csapás hasonlatával élve úgy fogalmazott: „a tájfun már felénk tart”. Hozzátette: „fel kell készülnünk, mielőtt a helyzet rosszabbra fordul”. Arra figyelmeztetett, hogy Hongkong technikai recesszióval nézhet szembe, amennyiben az aktuális negyedévben a GDP rosszabbul teljesít az idei második negyedévnél, amikor is az év első negyedévéhez képest 0,3 százalékkal esett vissza.

Az intézkedéseknek köszönhetően mintegy 1,3 millió adófizető élvezhet adómentességet, s a kormányzat továbbá emeli az idősek és az alacsony bérért dolgozók juttatásait, valamint támogatást nyújt a kisvállalkozásoknak és az iskolás korú gyerekeket nevelő szülőknek – ismertette a részleteket a pénzügyminiszter.

Iris Pang, az ING kínai befolyási övezettel foglalkozó közgazdásza úgy nyilatkozott a SCMP-nek: az intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák a gazdaság további visszaesését. Mint rámutatott, a makrogazdasági mutatók többsége folyamatosan romlik július óta, így egészen biztosan recesszióra lehet számítani a második félévben. Előrejelzése szerint a növekedés 1,4 százalékra lassulhat, szemben a 2018-as 3 százalékos emelkedéssel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A vállalatokat segítő intézkedések egyik célja a külkereskedelem élénkítése, miután – nagy mértékben az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus hatására – a hongkongi export júniusban 9 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Pang azonban kétségesnek látja, hogy a hongkongi exportőrök valóban ki tudnák használni a kormányzat nyújtotta segítséget, sokan ugyanis nem mernek rendeléseket felvenni Donald Trump amerikai elnök kiszámíthatatlan lépései miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy a csütörtökön bejelentett intézkedések segíthetnek-e a kedélyek csillapításában a hónapok óta tartó, egyre hevesebb tüntetéseket illetően, a SCMP által idézett demokráciapárti és kormánypárti törvényhozók, valamint a lakosság tagjai is egyaránt szkeptikusan vélekedtek. Meglátásuk szerint a tüntetések középpontjában politikai kérdések állnak, ezért a megélhetést segítő intézkedések keveset nyomnak a latba, ha egyáltalán számítanak valamit is, különösen, hogy a tiltakozások résztvevőinek egy része nem esik a közvetlen kedvezményezettek körébe.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »