Friss hírek

Egy titokzatos vallás, amely megpróbálja biztosítani jövőjét

A drúz vallást évszázadok óta titkok övezik. Bár a hívők száma ma körülbelül egymillióra tehető, a vallási vezetők aggódnak a szekularizmus növekvő hulláma miatt.

Amikor a drúzok kapcsán felmerül egy hír, az általában olyan okok miatt történik, amelyeknek semmi közük sincs a hitükhöz. Jó példa erre, hogy idén nyáron a drúz kisebbség, valamint zsidó támogatóik több tízezres tömege tüntetett az Izraelt a zsidó nép nemzeti otthonaként meghatározó törvény ellen. Szerintük a törvény „szerény jutalom” azért a tényért, hogy az ország 120 ezer fős drúz lakossága hűséges, és amelynek tagjai a hadseregben is az össznépességhez viszonyított arányukat jóval meghaladó mértékben képviseltetik magukat.

A drúzok – egy etnikai-vallási csoport, amelynek egymillió híve Libanonban, Szíriában és Izraelben szóródott szét az idők során – a legtitokzatosabbak minden olyan lelki közösség közül, amely a monoteizmus földrajzi szívéből származott. A hitvallás hagyományainak és gyakorlatának pontos részleteit még a hétköznapi hívők előtt is titokban tartják.

Amikor a drúzok képviselői a hitükről beszélnek, azt a benyomást keltik, hogy a titoktartás elengedhetetlen taktika egy olyan közösség számára, amelynek mindig lavíroznia kellett a rivális hatalmak és hitvallások között. Ez a felfogás nemcsak a modern időkben, hanem évszázadok óta jellemzi a drúzokat, hiszen a csoport már a 11. században kivált az iszmáilita síita iszlámból. Egy izraeli drúz faluban élő sejk, Kasem Badr elmondása szerint a közösség a megalakulása óta nem gyakorolhatja szabadon a vallását. „Már hitünk alapköveinek lerakása óta üldöznek bennünket. Ezért tette ezt Isten titkos vallássá” – magyarázta.

Drúz falusi vezetők

A drúz vallás nem engedi meg sem a betérést, sem az áttérést a tagjainak – egyáltalán nem foglalkoznak tehát hittérítéssel sem –, és a közösségen kívüli házasság is tiltott. Ilyen körülmények közt – amihez hozzájön az, hogy a vallási rendszer titok a külvilág számára és részben a drúzok előtt is – lenyűgöző a közösség ezeréves fennállása. Csak egy beavatott elit, az ukkál („ismerők”) vehetnek részt teljesen a vallási szertartásokon és férnek hozzá a „bölcsesség” (hikma) titkos tanításaihoz. A vallás, szó szerint „tudatlan” követői tisztelik a tanításokat, viszont megelégszenek ennyivel, és a mélyebb értelmezési kérdéseket meghagyják az ukkálnak.

Badr szerint a probléma az, hogy mint szinte minden más vallás esetében a világon, a drúz vallás hagyományát is érzékenyen érinti a szekularizmus növekvő hulláma. A fiatalabb generációk képviselői közül egyre kevesebben fordítanak figyelmet a vallás lelki vezetői által tanított bölcsességekre. Ezért a sejk már amiatt aggódik, hogy ha ez a tendencia folytatódik, veszélybe kerülhet a hit fennmaradása.

Hasonló álláspontot képvisel Amir Asad, egy drúz aktivista. Mint mondta, a múltban egy fiatal „még ha nem is ismerte a drúz vallás rejtélyét”, követte a sejk által előírt szabályokat és korlátozásokat. Azonban ahogy a tudás, az információ és az oktatás egyre inkább „beférkőzik” a falvakba, a fiatal drúzok egyre kevésbé hisznek. „Minden olyan tanítást megkérdőjeleznek, amely számunkra gyerekként egyértelmű volt, hogy elfogadjuk” – tette hozzá.

Azonban Mowafaq Tarif, az izraeli drúzok lelki és politikai vezetője határozottan optimista. Úgy véli, hogy a vallási közösséget felvillanyozza az, hogy a politikai viharok középpontjában áll. Véleménye szerint azáltal, hogy a közösség sejkjei és tanárai részt vettek a nyári tiltakozásokon, nagyot nőttek fiatalok szemében. Ez pedig arra késztette a fiatalságot, hogy visszatérjenek gyökereikhez. „A közös hiedelmek és problémák egységbe kovácsolnak bennünket” – mondta.

  • A közösség Izraelnek taktikai szempontból is fontos
Izrael szempontjából a drúzok kérdése egy ritkán kiemelt eleme a szíriai konfliktusnak. A drúz közösség jelentős kisebbséget alkot az ország határain belül, tagjai a hadseregben is az össznépességhez viszonyított arányukat jóval meghaladó mértékben vannak jelen. Tel-Aviv tehát már csak belpolitikai okokból sem hagyhatja figyelmen kívül a határán túl élő drúz lakosságot. A drúzkérdés érzékenysége mindenesetre alapos mérlegelést és kellő figyelmet követel a zsidó államtól a szíriai rendezés folyamán. Az izraeli katonai vezetés ennek megfelelően ki is nyilvánította abbéli szándékát, hogy akár fegyveres úton is hajlandók megvédeni a Szíriában élő drúz lakosságot.

Izrael szerepe és érdekérvényesítése a szíriai polgárháborúban

Forrás: The Economist / Wikipédia / Kitekintő

Friss hírek

Újra Jemenben támadtak a brit Typhoon gépek

Ismét támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. Felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek.

Read More »

2000 km-es hatótávval sokkol az új BYD

A Magyarországon éppen gyárat építő kínai BYD egy új hibrid hajtásláncot mutatott be, amellyel egy autó  képes több mint 2000 kilométert megtenni újratöltés vagy tankolás nélkül, fokozva az elektromos autózás területén zajló versenyt a Toyotával és a Volkswagen-csoporttal.

Read More »