Nem veszi komolyan Zsirinovszkijt Magyarország

Abszurd az a javaslat, amelyet Vlagyimir Zsirinovszkij orosz politikus tett Ukrajna felosztására – mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére. Az ukrán válság mellett írunk még az új olasz kormány munkaügyi reformjáról, és olvashatnak a francia szélsőjobb előretöréséről is. Tartsanak ma is velünk!

Mai ukrán összefoglalónk

Abszurd az a javaslat, amelyet Vlagyimir Zsirinovszkij orosz politikus tett Ukrajna felosztására – mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére. Kaleta Gábor elmondta: Vlagyimir Zsirinovszkij levelet juttatott el a moszkvai magyar nagykövetséghez, amelyben azt a tervét vázolta, hogy népszavazás után egy ukrajnai megye Romániához, Kárpátalja Magyarországhoz, öt megye pedig Lengyelországhoz csatlakozzon. Zsirinovszkij – aki az orosz duma alelnöke is – az Oroszországi Liberális Demokrata Párt frakcióvezetőjeként írta alá a javaslatot, és a politikus egyébként sem az orosz kormány képviselője – közölte a tárca sajtófőnöke. Kaleta Gábor azt is hangsúlyozta: Magyarország ezt a felvetést abszurdnak tartja, Budapest nem is reagál rá hivatalosan.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőcsoportja Kelet-Ukrajnában nem találkozott olyan katonai tevékenységgel, amely bármelyik félben aggodalmat kelthetne – mondta Ács Gábor, a csoport vezetője hétfőn az MTI-nek. Az alezredes ismertetése szerint a több mint húsz ország mintegy negyven képviselőjéből álló csoport múlt csütörtökön fejezte be tevékenységét Kelet-Ukrajnában, és munkájuk lezárásaként jelentésben foglalták össze az általuk tapasztaltakat. Ennek elemzését és értékelését a résztvevő országok kormányai végzik. Ács Gábor hozzátette: a jelentésben leírták, hogy Kelet-Ukrajnában csak ukrán katonai tevékenységet tapasztaltak. Mivel a Krím félszigetre nem sikerült bejutniuk, az ottani katonai tevékenységről nem tudtak számot adni, de azt jelezték: a félszigeten orosz katonai jelenlétre utal, hogy az áteresztő pontokon orosz katonák és orosz katonai eszközök voltak.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) hétfői kijevi ülésén utasítást adott a védelmi minisztériumnak az ukrán katonai egységek kivonására a Krímből. Ezt az államfői teendőket ideiglenesen ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök jelentette be az ukrán parlament frakciók közötti egyeztető ülésén. Hozzátette: az RNBO utasította a kormányt, hogy a félszigetről evakuálja a katonák családtagjait és mindenki mást, „akinek el kell hagynia az otthonát a megszálló orosz csapatok nyomásgyakorlása miatt”. Előző nap Ihor Tenyuh ügyvivő védelmi miniszter közölte, hogy hamarosan döntés születik a Krím félszigeten állomásozó ukrán egységek Ukrajna kontinentális részére történő részleges átcsoportosításáról.

A NATO-erők átcsoportosítását szorgalmazta Traian Basescu román államfő hétfőn az utóbbi hónapok orosz katonai tevékenységére hivatkozva – közölte a Mediafax hírügynökség. A hágai kétnapos nukleáris csúcstalálkozóra induló Basescu elutazása előtt a repülőtéren azt mondta: az összejövetel jó alkalmat jelent számára, hogy a térségben kialakult helyzetről tájékoztassa a hágai csúcson résztvevő állam- és kormányfőket.

Tovább terjeszkednének az oroszok?

Philip Breedlove, a NATO szövetséges erőinek európai főparancsnoka szerint az Ukrajna keleti határa közelében „gyakorlatozó” orosz erők Transznyisztriára is könnyen rátehetik a kezüket.

Úgy tűnik, hogy a 8500 katonát felölelő haderő hasonló taktikát alkalmaz, mint amit a Krím annexiója előtt. Nicolae Timofti, moldovai elnök attól tart, hogy a poszt-szovjet köztársaságban megismétlődhetnek a krími események. A Dnyeszteren túli terület parlamentjének szóvivője állítólag Moszkvába utazott, hogy azt kérje a Kremltől, csatolják a területet a Krím mintájára Oroszországhoz. „Ahol sikerül, ott szép szóval, ahol nem, ott tankokkal állítja vissza a Szovjetunió határait az orosz elnök”, mondta Traian Băsescu román államfő. Băsescu aggódik Moldova sorsáért, de egyelőre nem tart az orosz-ukrán konfliktus háborúvá fajulásától.

Ezért hatástalanok az EU szankciói az oroszokkal szemben

Egy önmagában véve jelentéktelen félsziget körül kialakult válság számos olyan dolgot hozott a felszínre, amit az eddigi „békebeli állapotok” valamelyest elfedtek. Ma már semmi kétség nem lehet afelől, hogy az Európai Unió kül- és biztonságpolitikája nagyobb intenzitású krízis esetén egyszerűen működésképtelen. Ismételten fény derült az Egyesült Államok és az Európai Unió közt húzódó igen eltérő geopolitikai érdekekre, ezen érdekek kibékíthetetlenségére, illetve arra, hogy a két fél mennyire nem tudja megérteni a másik motivációit, észak-atlanti kapocs ide, vagy oda. A tervben lévő, Oroszország ellen készülő uniós szankciók kapcsán a Kitekintő elemzésében Európa zászlóshajóját, Németországot veszi górcső alá.

Nie wieder München” – szólt a német külpolitikai döntéshozás vezérelve 1999-ben, amikor Schröderék Berlinben úgy döntöttek, hogy beszállnak a koszovói háborúba. A „soha többé München”-elv megértéséhez 1938-ig kell visszamennünk, amikor is a pattanásig feszült európai helyzetet a kevésbé felkészült brit és francia vezetők (Chamberlain és Daladier) úgy próbálták orvosolni, hogy szabad kezet adtak Hitlernek területi éhségének csillapítására. A müncheni értekezletet követően a demokratikus Európa lényegében legitimálta az Anschlusst, Csehszlovákia feldarabolására pedig rábólintott. Hatvanegy évvel a müncheni értekezlet után a német külpolitikában egy markáns fordulat állt be azzal, hogy elismerték: van az a pont, amit egy békeszerető demokrácia sem tűrhet tovább. Ez az elv azonban a mostani krími krízis kapcsán egyáltalán nem alkalmazható.

Előretört a szélsőjobb Franciaországban

Ahogy azt a politikai elemzők, illetve a nemzetközi sajtó korábban megjósolta, a szélsőjobboldali Nemzeti Front hódított teret a francia önkormányzati választásokon. Nemcsak az eredmények írtak történelmet, hanem 1971 óta minden idők legalacsonyabb részvételi arányát is produkálták a szavazók a hétvégén.

Összesen 36 ezer választókerületben voksoltak vasárnap a francia polgárok, a kis falvaktól kezdve az olyan nagyobb városokig, mint Marseille, egészen Párizsig bezárólag. Helyi idő szerint este hatkor zárták az urnákat, és rögtön kiderült: meglehetősen alacsony volt az idei részvétel. A francia belügyminisztérium közlése szerint délután öt óráig mindössze 54 százalékos volt a leadott szavazatok aránya, miközben ez az adat 2008-ban 56 százalék volt. Így körülbelül minden negyedik választópolgár a bevándorlás, és EU ellenes Nemzeti Front (FN) mellett voksolt, amelynek vezetője Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen lánya.

Dübörög a Renzi-kabinet

Az olasz foglalkoztatási helyzet nem túl rózsás, ennek orvoslására munkaügyi reformot fogadtak el, amely számos könnyítést vezet be elsősorban a munkaadók számára a foglalkoztatás ösztönzése érdekében.

Az új olasz miniszterelnök, Matteo Renzi helyzete nem könnyű: alighogy elfoglalta a kormányfői széket, és a munkavállalók jövedelmének jelentős részét elnyelő adóterhek csökkentésére ígéretet tett, az Európai Bizottság közzétett egy jelentést, amely sötét képet fest Olaszország munkaerőpiaci helyzetéről.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »