A horvátok vizsgálódnak az INA háza táján

A hivatalos kezdeményező fél ezúttal nem a horvát kabinet, de szemmel látható, hogy a délszláv hatóságok újabb fogást keresnének az INA átvilágításával a magyar olajtársaság vezérkarán. A horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal (USKOK) munkatársai ezúttal úgy sejtik, hogy a horvát olajcég éveken keresztül a piaci ár felett vásárolt nyersolajat, amellyel ráadásul minőségi gondok is előfordulhattak. Az INA vezérkara ezzel együtt tagadja a sajtóban megjelent vádakat, sőt saját munkájuk sikerére rávilágítva egy nemzetközi díj elnyerésével is bizonyíthattak.

Meglehetősen érdekes mederben folytatódik a MOL horvátországi vesszőfutása, hiszen most a délszlávok úgy kerestek fogást a magyar olajtársaságon, hogy hivatalosan nem is Budapestet, hanem a közös céget, azaz az INA-t vizsgálgatják. A horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal (USKOK) fellépése ugyanakkor kétségtelen, hogy a magyar céget vette kereszttüzébe, mivel a horvát olajvállalat gazdasági ténykedését csak és kizárólag arra az időszakra nézve világítják most át, amikor az INA már magyar irányítás alatt állt.

A horvát közszolgálati csatornák már a múlt hét második felében arról számoltak be, hogy az USKOK olyan lehetséges szabálytalanságok kapcsán vizsgálódik az INA háza táján, amelyek a délszláv társaság olajvásárlásait érintik. Az azóta számos médiumban megjelenő hírek szerint a hivatal munkatársai azt gyanítják, hogy a zágrábi székhelyű, de magyar irányítás alatt álló olajtársaság 2009 júniusa és 2013 decembere között a piaci ár felett fizetett a nyersolaj minden egyes hordójáért.

A legfrissebb horvátországi beszámolók szerint, ha a vádak igazak, akkor az INA évente több tízmillió dollárt is bukhatott az üzleten, mivel a meg nem nevezett források azt állítják: a MOL hordónként 5 dollárral drágábban vásárolta az olajat horvát partnerének, mint önmaga számára. Ráadásul olyan hangok is kiszivárogtak, amelyek alapján az sem elképzelhetetlen, hogy a Horvátországba küldött nyersolaj minőségével is gondok akadtak – mondván a MOL magának tartotta meg a finomabb nyersanyagot.

Az INA szerint ez nem nyomozás

A horvát Novi list által megszólaltatott INA-munkatárs szerint valójában szó sincsen nyomozásról vagy komoly vizsgálatról. A horvát olajtársaság meg nem nevezett hivatalnoka a napilapnak azt állította, hogy az USKOK csupán informálódik az ügyben, s ebből azért sem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert a nyersolaj beszerzések vizsgálata így is rendszeres. Ráadásul a számok is azt mutatják, hogy az érintett időszakban a vásárlások a lehető leghatékonyabb módon és a piaci áraknak megfelelően történtek.

A horvát kormány hárít

Ivan Vrdoljak, Horvátország gazdasági minisztere, egyben a zágrábi kabinet Mollal tárgyaló delegációjának a feje úgy reagált, hogy neki nincs joga kommentálni az esetet és az felelőtlenség is lenne részéről, ha ezt mégis megtenné. Ezzel együtt persze Magyarországon továbbra is élhetünk a gyanúperrel, hogy az USKOK nem önjáró üzemmódban startolt rá a 44,84 százalékban horvát állami kézben lévő, ám mégis magyarok által terelgetett olajtársaságra, hanem Zágráb legkevesebb hallgatólagos jóváhagyásával tette mindezt. Méghozzá így téve lehetővé Horvátországban a MOL ellenében már korábban megkezdett délszláv hadjárat újabb fejezetének megnyitását.

A fent olvasható eset külön érdekessége ezzel együtt mégis az, – ahogy ezt a Novi list hétvégi írása is kiemelte – hogy a horvátok továbbra is foggal-körömmel ragaszkodnak az INA vállalatirányítási struktúrájának megváltoztatásához. Éppen ahhoz, amely lehetővé tette, hogy a közelmúltban a World Finance magazin szerint a délszláv ország legsikeresebb vállalata a horvát olajtársaság legyen.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »