Hatodik hónapja csökken az autóeladás Kínában

Kínában októberben már a hatodik egymást követő hónapban csökkent az autóeladás éves összevetésben az ágazati termelést visszavető nemzetközi chiphiány miatt.

A múlt hónapban 2,33 millió új járművet adtak el Kínában, ami 9,4 százalékos visszaesés tavaly októberhez képest – közölte a kínai autógyártók szövetsége, a CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) szerdán.

Az októberi adat azért bír különös jelentőséggel, mert a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában az autóeladások jellemzően kora ősszel szoktak megugrani a nyári, inkább pangással együtt járó időszak után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Tovább szenved a brit autópiac

A Ferrari egyelőre immunis a chipválságra

A szövetség kimutatása szerint mindazonáltal az alternatív meghajtású autók (NEV – new energy vehicles) eladási száma szembement az általános trenddel: tavaly októberről 135 százalékkal emelkedve 383 ezer volt a múlt hónapban. A NEV kategória foglalja magában a teljesen elektromos hajtás mellett a plug-in hibrid és a hidrogén üzemanyagcellás járműveket is.

A CAAM adatai szerint a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó 54 391, Sanghajban készített autót adott el októberben, ami kicsivel elmaradt a szeptemberi, 56 ezret meghaladó adattól. A vállalat szeptemberi eladási száma a legmagasabb volt azóta, hogy mintegy két éve megkezdődött a Tesla autók gyártása Kínában.

A CAAM szerint az idei utolsó negyedévben az enyhülő chiphiány hozzájárul majd ahhoz, hogy az autóipar fokozatosan visszaálljon a növekedési pályára.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »