Tovább szenved a brit autópiac

Nagy-Britanniában 30 éve a legalacsonyabb októberi autóeladást mérték az idén, részben azért, mert a termelést visszavetette az autóipart globálisan érintő csiphiány, így egyes gyártók, például a Jaguar Land Rover jó ideje már a meglévő megrendeléseiket sem tudják teljesíteni.

A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) csütörtökön azt közölte, hogy idén októberben 1991 októbere óta a legalacsonyabb októberi értékesítést mérték, 106.265 új autó kelt el, 24,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 140.945-nél.

A dízelüzemű autók októberi eladása éves összevetésben 66,4 százalékkal 7028-ra zuhant, az összes eladáson belül a piaci részesedésük 6,6 százalékra zsugorodott a tavaly októberi 14,9 százalékról. A benzinüzemű autók értékesítése 30,6 százalékkal, 48.384-re süllyedt, piaci részesedésük az októberben eladott új autók körében 45,5 százalékra esett a tavaly októberi 49,5 százalékról.

A legnagyobb mértékben a csak akkumulátorról üzemelő elektromos autók (battery electric vehicles, BEV) eladása nőtt, 73,1 százalékkal, 16. 155-re, piaci részesedésük 15,2 százalékra emelkedett a tavaly októberi 6,6 százalékról.

A hibrid-elektromos (HEV) autókból 8649 talált vevőre, ami 21,5 százalékkal kevesebb tavaly októberrel összevetve, de a piaci részesedésük így is 7,8 százalékról 8,1 százalékra emelkedett.

Nagy-Britanniában tavaly 1 millió 630 ezer új autót adtak el, ami 29,4 százalékos csökkenés a megelőző évhez képest, és a legnagyobb esés 1943 óta. Európa második legnagyobb autópiacán a 2016-os csúcs után tavaly már a negyedik egymást követő évben csökkent az új autók értékesítése. 2016-ban még 2 millió 690 ezer új autót vásároltak Nagy-Britanniában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply