Fontos döntés előtt Európa: tiszta energiaforrás-e az atomenergia?

Az Európai Uniónak sürgősen el kell döntenie, hogy az atomenergia tiszta energiaforrás-e, az országok azonban megosztottak a kérdést illetően.

Egyes EU-tagállamok – például Franciaország -, amelyek nagy beruházásokat hajtanak végre az atomenergia területén, és óvakodnak attól, hogy Oroszországból származó gázt használjanak fel, életképes lehetőségnek tartják az energiaforrást. Más nemzetek – köztük Németország – úgy gondolják, hogy ideje eltávolodni tőle, és aggódnak a nukleáris hulladék miatt.

Régóta fennálló dilemma ez, amelyet az Európai Bizottságnak elég sürgősen – lehetőleg az elkövetkező hetekben – el kellene döntenie, ugyanis nemsokára közzé kell tennie fenntartható finanszírozási taxonómiáját – a szabályokat, amelyek segítenek a befektetők számára tisztázni, hogy a blokk mit tekint zöld befektetésnek -, ezzel próbálva növelni a finanszírozást ezeken a területeken.

A döntés végső soron hatással lesz arra az erőfeszítésre, hogy az EU globális vezető szerepet töltsön be az éghajlatváltozás területén.

Az igen felé hajlik a mérleg nyelve

„Több megújuló energiára van szükségünk. Olcsóbbak, szén-dioxid-mentesek és saját előállításúak” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke októberben, hozzátéve, hogy „szükségünk van egy stabil forrásra is, az atomenergiára, illetve az átmenet alatt a gázra is”.

Ezek a kijelentések megerősítik azokat a várakozásokat, miszerint a bizottság várhatóan úgy dönt: az atomenergiát be lehet vonni ebbe a tisztább energiamixbe.

Jacob Kirkegaard, a German Marshall Fund szakértője hétfőn azt mondta, hogy környezeti és politikai okokból is „helyes döntés”, ha a bizottság bejelenti, hogy az atomenergia viszonylag tiszta. Példának Lengyelországot hozta fel, mondván az atomenergia jó alternatívát nyújthat a lengyel energiaszektort uraló szén leváltására, amely nem csupán az ország fő energiaforrása, de jelentős munkaadó – ami további gazdasági nyomást jelent, ha az energiaforrást fokozatosan megszüntetik.

A nukleáris hulladék kérdése

Cedric O, Franciaország digitális szektorért felelős államtitkára kedden a CNBC-nek azt mondta, hogy az atomenergia „nem ideológiai, hanem matematikai kérdés”. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében „olyan energiára van szükség, amely nem függ a nap szintjétől vagy a szél sebességétől, hanem állandó” – utalt az atomenergiára mint a legjobb lehetőségre. Nos, ezzel nem mindenki ért egyet.

„Azok, akik ellenzik atomenergia felvételét az EU zöld taxonómiájába, azzal érvelnek, hogy a technológia nem alkalmas a fenntarthatósági célok elérésére, beleértve a körforgásos gazdaságra való átállást” – fogalmazott Henning Gloystein, az Eurasia tanácsadó csoport energia-, klíma- és erőforrásokért felelős igazgatója.

„A kritikusok alapvető problémája az, hogy nincs megoldás a nukleáris hulladék hosszú távú tárolására. Minden jelenlegi megoldás átmeneti” – tette hozzá.

A World Wide Fund for Nature (WWF) szintén aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, mondván a nukleáris energia fenntartható kategóriába való besorolása „e tevékenységek több milliárd eurós finanszírozásának zöldmosását tenné lehetővé, a fosszilis gázok és az atomenergia által termelt radioaktív hulladékok magas kibocsátása ellenére”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek