Covid: most már kijelenthetjük, nem működött a svéd módszer

Szinte minden nemzetnél eljött a pillanat, amikor azt hitték, ők találták fel a spanyolviaszt a koronavírus-járvány tekintetében – hogy aztán 180 fokos fordulatot véve visszakozzanak. Most Svédországon a sor.

Íme néhány példa:

  • az Egyesült Királyság márciusi „kacérkodása” a nyájimmunitás-stratégiával hamar pálforduláshoz és kemény korlátozásokhoz vezetett;
  • Franciaország és Spanyolország rendre azt hangoztatták, hogy nem fogják megismételni a tavasszal bevezetett szigorú lezárásokat – természetesen meg kellett szegniük ezt a fogadalmat, miután kiderült, hogy a tesztelési kapacitások és az egészségügy nem tudnak lépést tartanai a fertőzés rohamos terjedével;
  • az izraeliek – akiknek az első lezárás után azt mondták, hogy élvezzék az életet és „igyanak egy sört” – most egy harmadik országos karanténnal szembesülnek;
  • Donald Trump amerikai elnök pedig nemrég azt állította, hogy véget vetett a járványnak – nyilvánvalóan nem ez a helyzet.

Most Svédországon a sor, ugyanis a nyáron tapasztalt „szélcsend” után a társadalmi távolságtartás önkéntes, „bizalom-alapú” megközelítéséről híres skandináv országot rendkívül keményen sújtja a koronavírus téli hulláma. A napi új megfertőződések 7 napos átlaga jelenleg meghaladja az Egyesült Királyságban, Franciaországben és Spanyolországban mért szinteket, sőt, nincs messze az Egyesült Államok statisztikáitól.

Mindezek eredményeként a Svédország által sugárzott „nyugalom aurája” halványulóban van. Mivel Stockholmban már szinte nincs szabad intenzív terápiás ágy, Stefan Löfven miniszterelnök a közelmúltban komor beszédet mondott a televízióban – ami eddig nem nagyon fordult elő -, amelyben arra kérte az állampolgárokat, hogy a túlterhelt kórházak segítése és a karácsony megmentése érdekében tartsák be a november közepén elrendelt korlátozásokat. Ezek a következők:

  • a nyilvános összejöveteleken nyolc főre korlátozták a résztvevők számát;
  • az iskolákat bezárták;
  • illetve este 10 óra után tilos az alkohol értékesítése és fél órával később az italértékesítési jogosultággal rendelkező vendéglátóknak be is kell zárniuk.

Noha a legtöbb intézkedés még mindig inkább ajánlás, mint szabály, a svéd kormány már beterjesztett egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazást adna az üzletek bezárására. És bár ez meg sem közelíti a másutt látott széles körű lezárásokat, mindez arra enged következtetni, hogy a korábbi svéd módszer egyszerűen nem működik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »