Brexit: közelednek az álláspontok

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán közölte: továbbra sem tudja megmondani, hogy sikerül-e tető alá hozni a kereskedelmi megállapodást Nagy-Britanniával, de történtek előrelépések. A következő napok kritikusak lesznek.

“A dolgok jelenlegi állása szerint nem tudom megmondani, hogy lesz-e egyezmény vagy sem, azt azonban elmondhatom, hogy megnyílt az út a megállapodás felé. Lehet, hogy ez az út nagyon keskeny, de létezik” – fogalmazott.

“A legtöbb kérdés kapcsán sikerült kimozdulni a holtpontról, de két kulcsfontosságú terület továbbra is megoldatlan: az egyenlő versenyfeltételek és a halászat, noha előbbi esetében sikerült némi haladást elérni. A következő napok meghatározóak lesznek” – fejtette ki.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

A megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek