Koronavírus: gazdaságilag nem igazán vált be a svéd modell

Rekordmértékben csökkent Svédország gazdaságának teljesítménye a második negyedévben, jóllehet a skandináv állam jóval lazább stratégiát választott a koronavírus-járvány kezelésére, mint a világ más fejlett országai.

A svéd statisztikai hivatal pénteken kiadott második becslése szerint a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 8,3 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 7,7 százalékkal esett vissza április-júniusban. Elemzők az első becsléssel megegyező értékekre, 8,6 százalékra, illetve 8,2 százalékra számítottak.

A csökkenés a gazdaság minden szegmensére kiterjedt, de a járvány különösen jelentősen, negyedéves összevetésben 18,2 százalékkal vetette vissza az exportot, valamint 7,7 százalékkal a háztartások fogyasztását.

Míg Európa nagy része egy időre bezárkózott, Svédországban a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába jártak, és a kávézók, éttermek, üzletek is nyitva tartottak. Mindazonáltal a svéd kormány felszólította az embereket az utazások elhalasztására, és hangsúlyozta a társadalmi távolságtartás fontosságát, továbbá betiltották az 50 főnél népesebb rendezvényeket.

Az idősek itták meg a levét a svéd lazaságnak

Svédország különösebb lezárások nélkül is megbirkózott a vírussal

Ezzel a különutas politikával Svédország annyit ért el, hogy az első negyedévben még 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság, a másodikban viszont nagyobb visszaesést szenvedett el, mint régiós társai. Dániában ugyanis 7,4 százalékkal, Norvégiában 6,3 százalékkal, Finnországban pedig 4,5 százalékkal csökkent a GDP április-júniusban.

Közgazdászok előre jelezték, hogy a svéd export összetételénél – autók és nehézipari termékek – fogva jóval érzékenyebben reagál nemzetközi válságokra, mint az olyan országok, mint a szomszédos Dánia, amely főleg gyógyszereket és élelmiszereket exportál.

A svéd kormány javította éves előrejelzését: az idei évre 4,6 százalékos GDP-csökkenéssel számol, a jövő évre pedig 4,1 százalékos emelkedéssel. Két hónappal ezelőtt 2020-ra még 6 százalékos visszaeséssel, a jövő évre pedig mindössze 3 százalékos növekedéssel számoltak.

Forrás: MTI

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »