Koalíciós kormányt alakítana a spanyol baloldal

Koalíciós kormány létrehozásáról állapodott meg a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) baloldali párttömörülés kedden Madridban.

„Spanyolországnak egy stabil kormányra van szüksége. (…) A szavazatok kijelölték az egyetlen utat, azt, amelyen most együtt indulunk el, a Spanyol Szocialista Munkáspárt és az Unidas Podemos” – fogalmazott az előzetes együttműködési megállapodás nyilvános aláírása után Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő, a PSOE főtitkára.

Felidézte, hogy a két párt korábban, az áprilisi választások után nem tudott megállapodni a kormányzati együttműködésről, és tudatában vannak annak, hogy ezzel sok választónak csalódást okoztak. „Ez a kormány az ország haladásáért fog dolgozni” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy az új kabinet szellemiségébe nem fog beleférni a gyűlölet és a spanyolok közötti szembenállás.

Sánchez kiemelte azt is, hogy az aláírt megállapodás négyéves kormányzati ciklusra szól. A stabil, fenntartható parlamenti többség megszerzése érdekében egyeztetéseket kezdenek a többi párttal. „Számítunk minden politikai erő nagylelkűségére és felelősségére” – jegyezte meg.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője kiemelte: egy progresszív kormányt kívánnak létrehozni, amely kombinálja pártja bátorságát a szocialisták tapasztalatával, és amely a területi krízis leküzdéséért, valamint a társadalmi igazságosságért dolgozik. „Itt az idő hátrahagyni bármiféle szemrehányást és vállvetve dolgozni a történelmi feladaton, amely előttünk áll” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: a következő hetekben kidolgozzák a kormányprogram részleteit és a koalíciós kabinet felépítését is.

Madrid, 2019. november 12.
Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára (b) és Pablo Iglesias, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) baloldali párttömörülés vezetője kezet fog, miután koalíciós kormány létrehozásáról állapodtak meg, és előzetes együttműködési megállapodást írtak alá Madridban 2019. november 12-én, két nappal a parlamenti választások után. Ahhoz, hogy a koalíciós kormány megalakulhasson, további pártok támogatása szükséges, kettejüknek ugyanis összesen 155 mandátuma van a 350 fős parlamentben.
MTI/EPA-EFE/Paco Campos

A parlament épületében aláírt előzetes koalíciós megállapodásban meghatározták az új kormány legfőbb cselekvései területeit. Eszerint céljuk a foglalkoztatás javítása, a korrupció elleni harc, illetve a közszolgáltatások védelme – különösen az oktatásban és az egészségügyben.

Emellett a nyugdíjak fenntarthatósága és értékállósága, a lakhatási jog garantálása, a kis- és középvállalatok erősítése, az euthaznáziához való jog és a vidék elnéptelenedésének visszafordítása is helyet kapott a nyilatkozatban.

Külön pont érinti Katalóniát, amely a két párt között az egyik legvitásabb kérdésnek számít, mivel a PSOE elutasítja, az Unidas Podemos viszont támogatja a függetlenségi népszavazás megrendezését. A dokumentumban ez szerepel: a spanyol kormány számára prioritás az együttélés biztosítása és a politikai élet normalizálása Katalóniában. Ennek érdekében fokozni fogja a párbeszédet és keresni a megértést, de mindig az alkotmány keretein belül maradva.

  • Friss cikkünk a témában:

Pablo Casado, a legnagyobb ellenzélki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke aggasztónak nevezte a PSOE és az Unidas Podemos megállapodását, hangsúlyozva, hogy semmilyen módon nem támogatják a tervezett koalíciót. „Most Sánchez nyilvánvalóvá tette, hogy jobban kedveli a baloldali radikalizmust” – mondta a pártelnök, aki szerint ezzel végleg bezárult az ajtó egy esetleges szocialista és néppárti együttműködés előtt. Hozzátette: Sánchez nem képviseli a „történelmi, józan” szocialista pártot, amelynek szerinte sürgősen „vissza kellene térnie”.

Ahhoz, hogy a koalíciós kormány megalakulhasson, további pártok támogatása szükséges, kettejüknek ugyanis összesen 155 mandátuma van a 350 fős parlamentben. A miniszterelnök-jelölt megválasztásához első körben 176 támogató szavazat szükséges.

A PSOE és az Unidas Podemos a tavaszi választások után hónapokig tárgyalt egymással egy kormányzati együttműködésről, de az végül az akkori kölcsönös bizalmatlanság és a tárcák elosztásáról szóló vita miatt kudarcba fulladt. Mivel a PSOE nem kapta meg kisebbségi kormányhoz a támogatást a parlamenttől, új választást kellett kiírni, amelyet múlt vasárnap rendeztek meg.

Ennek eredményeként a kormányalakítási lehetőségek tovább nehezedtek: 16 párt került be a törvényhozásba, így jóval széttagoltabb lett a politikai spektrum. Ráadásul a PSOE-nak és az Unidas Podemosnak kevesebb mandátuma van, mint tavasszal.

A számítások szerint hét kisebb párt támogatását kell megszerezniük programjukhoz, ha nem akarnak a katalán és baszk szeparatista pártok támogatásától függeni, ahogy azt nyilatkozta hétfőn José Luis Ábalos, a szocialista párt szervezeti titkára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »