A választási kudarc miatt távozik a spanyol liberális középpárt vezére

Lemondott hétfőn az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt elnöki posztjáról Albert Rivera, aki távozik a politikai életből, miután pártja az előző napi parlamenti választásokon elveszítette mandátumainak 70 százalékát.

“Amikor egy közös projekt sikeres, nekünk vezetőknek tudnunk kell, hogy a siker mindenkié, de azt is tudjuk, hogy a rossz eredmény csak a vezetőé” – fogalmazott a politikus. Mint mondta, vállalja a felelőséget pártja rossz választási szerepléséért, ezért lemondása mellett arról is döntött, hogy nem veszi át az új parlamentben elnyert mandátumát sem.

Személyes hangvételű beszédében felidézte, miként kezdődött politikai pályafutása 2006-ban, amikor egy újonnan alakuló katalán politikai platform, az Állampolgárok elnökévé választották, és a párt milyen utat járt be, amíg a spanyol parlament harmadik legnagyobb frakcióját alakíthatta meg az áprilisi választások után.

Az akkori szereplés a párt történetek csúcsát jelentette, míg most, fél évvel később “ugyanazokkal a jelöltekkel, ugyanazzal a programmal” az eddigi legrosszabb országos választási eredményét könyvelheti el – mondta a politikus.

Rivera hangsúlyozta: mérsékelt, alkotmánypárti liberálisként, ahogy emberek milliói, ő is aggódik az országért, amelyet most kormányozni kell. Továbbá beszélt arról is, hogy szükség van a politikai középre, és nem szabad megengedni a kétpártrendszer visszatérését. Hozzátette: a párt rendkívüli kongresszuson fog dönteni jövőjéről.

Madrid, 2019. november 11.
Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt elnöke sajtótájékoztatót tart Madridban 2019. november 10-én, a spanyol parlamenti választások napján.
MTI/EPA/EFE/Mariscal

A 39 éves, eredetileg jogászként dolgozó Rivera a katalán civil értelmiségiek által alapított párt első elnöke volt. 2014-ben tették tevékenységüket országossá, generációváltást és politikai megújulást hirdettek, azt hangsúlyozva, hogy a politikai elit hiteltelenné vált, eltávolodott az emberektől és gondjaiktól.

Rivera pártvezetőként a korrupció elleni küzdelemnek és Spanyolország egységének volt az élharcosa, katalán pártelnökként pedig elsőként állt a függetlenségi törekvések elleni mozgósítás élére.

Az elnököt pártján belül sok bírálat érte azóta, hogy Andalúziában januárban együttműködött a bevándorlásellenes VOX párttal azért, hogy a konzervatív Néppárt (PP) vezetésével jobboldali helyi kormány alakulhasson. Majd a májusi helyhatósági választások után több helyen is ugyanígy tettek.

A pártból több meghatározó politikus is kilépett az elmúlt hónapokban, mert úgy vélték, hogy az eltávolodik eredeti alapértékeitől.

  • Friss cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kérdéses a CSA jövője

Frantisek Simáne, a Smartwings csoport tulajdonosa szerint a CSA tavalyi vesztesége mintegy másfél milliárd korona. A cég esetleges csődje azokat az ügyfeleket is érintheti, akik majdnem egymilliárd korona értékben repülőjegyeket vettek a CSA-tól, de eddig még nem használták fel azokat.

Read More »

Elindult a COVAX

Ghána az első olyan ország, ahová megérkezett az első Covid-vakcina szállítmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX-programján keresztül - írja a CNN.

Read More »