Nem okozott meglepetést a spanyol választás, marad a patthelyzet

A parlamenti választásokat a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte – jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő vasárnapi esti madridi sajtótájékoztatóján a szavazatok 94,9 százalékos feldolgozottságánál.

A nem hivatalos végeredmény szerint a jelenlegi ügyvezető kormánypártra a választók 28,6 százaléka, több mint 6,4 millióan adták le szavazatukat, ami 120 mandátumot jelent a parlament 350 fős alsóházában. Győzelme ellenére a párt rosszabbul szerepelt, mint tavasszal, képviselőik száma hárommal csökkent.

A korábbi közvélemény-kutatásoknak megfelelően második helyen végzett a konzervatív Néppárt (PP) a szavazatok 20,78 százalékával, amelyet több mint 4,7 millió választótól kaptak, és így 88 képviselőjük alakíthat parlamenti frakciót. A párt történetének legrosszabb, áprilisi választási szereplését követően most több mint hússzal tudta növelni mandátumainak számát.

Szavazatokban és mandátumokban a legtöbbet a bevándorlásellenes VOX párt erősödött; 15,12 százalékos, 3,4 milliós választói támogatással 52 mandátumot nyertek, több mint a dupláját eddigi képviselői helyeiknek.

Negyedikként jutott a parlamentbe az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 12,78 százalékkal és 35 mandátummal, hét képviselői helyet veszítve. A legnagyobb kudarcot az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt könyvelheti el, amely az eddigi harmadik legnagyobb pártból a hatodik lett. A szavazatok 6,7 százaléka 10 képviselői helyre elegendő az eddigi 57 helyett. A spanyol egységgel kampányoló pártot a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is megelőzte, amely 13 mandátumot szerzett.

A december 3-án megalakuló parlamentben most először ott lesz az újonnan létrejött baloldali Más País 3 képviselője, valamint a radikális elszakadáspárti katalán CUP két politikusa is.

Az eredmények szerint a baloldali erők 158, a jobboldali pártok tömbje 152 mandátumot tudhat magáénak. Mindez azt mutatja, hogy még nehezebb lesz a kormányalakítás, mint eddig, pedig a választások megismétléséhez is épp ez a patthelyzet vezetett. Az új törvényhozásban összesen 16 párt nyert képviseletet, köztük katalán és baszk nacionalista pártok, amelyek szerepe felértékelődhet a kormányalakítási törekvések során.

Madrid, 2019. november 11.
Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára a párt madridi székházánál tartott eredményváró rendezvényen 2019. november 10-én, a spanyol parlamenti választások napján.
MTI/AP/Bernat Armangue

A spanyolok úgy döntöttek, hogy az új kormány ne csak a Spanyol Szocialista Munkáspárttól, hanem különböző politikai erőktől függjön – mondta Pedro Sánchez ügyvezető szocialista kormányfő a választási eredmények közzététele után, hétfő hajnalban Madridban, a párt székháza előtt ünneplő szavazóknak.

Hangsúlyozta, hogy az európai parlamenti és a helyhatósági választásokat is beleértve idén már a harmadik alkalommal nyertek a szocialisták. Szavait üdvrivalgással fogadták az utcán ünneplő pártszimpatizánsok.

Mint mondta, arra törekszik, hogy haladó kormányt alakítson, amelynek érdekében együttműködési felhívást intéz minden politikai párthoz, kivéve azokhoz, „amelyek kizárják magukat az együttélésből, és gyűlöletbeszédet, antidemokratikus diskurzust folytatnak”.

Az ügyvezető miniszterelnök szerint minden pártnak nagylelkűen és felelősséggel kell cselekednie, hogy feloldják a belpolitikai patthelyzetet, amely akadályozza a kormányalakítást.

A spanyol politikai elemzők előzetes vélekedése alapján amennyiben a választás végeredménye az előrejelzéseknek megfelelően alakul – márpedig így történt -, akkor a pártoknak meg kell barátkozniuk egy esetleges nagykoalíció gondolatával, amit egyelőre elutasítanak.

Spanyolországban még sosem volt példa nagykoalícióra, ahogy koalíciós kormányra sem. Csakhogy a politikai paletta egyre töredezettebb, egyre több párt van jelen nagyobb támogatottsággal, miközben a döntéshozatalhoz szükséges abszolút többség megszerzésének esélye egyre kisebb, így a választási győzelem nem jelenti automatikusan az irányítás megszerzését. Ez a helyzet vezetett ahhoz, hogy április után most novemberben megismételjék a választást.

Most sem lesz könnyű menet a kormányalakítás Spanyolországban

Nincs olyan, aki kormányt alakíthatna Spanyolországban

„Spanyolország nem maradhat tovább patthelyzetben” – jelentette ki Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke, miután megköszönte a választóknak a tavaszinál nagyobb arányú támogatást. Szavai szerint a választás eredménye a Néppártnak jó, az országnak viszont rossz, mert még nehezebb lesz kormányt alakítani, ezért Sánchez „a mai nap nagy vesztese”.

Örömünnep zajlott vasárnap este a spanyol választásokon legtöbbet erősödött jobboldali VOX párt madridi székházánál. „Tizenegy hónappal ezelőtt még nem volt képviseletünk egy intézményben sem. Most Spanyolország harmadik politikai ereje vagyunk. (…) Ez valami nagyon fontosat jelent: a spanyol demokrácia legnagyobb politikai hőstettének vagytok a főszereplői” – mondta Santiago Abascal, a VOX elnöke spanyol zászlókat lengető, éljenző támogatóinak. „Ma megszilárdult Spanyolországban egy hazafias alternatíva, egy társadalmi alternatíva, amely a nemzeti egységet követeli” – tette hozzá.

A város másik részén, a választás nagy vesztesének számító Állampolgárok fővárosi központjában csalódottan vették tudomásul az eredményt a támogatók. Albert Rivera pártelnök elmondta: a választók úgy döntöttek, hogy több VOX-ot és kevesebb középutas politikát akarnak. Elismerte, hogy pártja rosszul szerepelt a választáson. Mint mondta, ezért személyesen is vállalja a felelősséget, összehívja a párt országos vezetését, és javasolja rendkívüli pártkongresszus összehívását, hogy a tagság döntsön a jövőről.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés vezetője az eredményeket értékelve rossz hírnek nevezte a VOX erősödését, amellyel szemben szerinte „történelmi szükséglet” egy progresszív kormány megalakítása a szocialista párttal közösen. Hozzátette, hogy ennek érdekében akár már hétfőn készek tárgyalásokat kezdeni.

A parlament felsőházában elveszítette abszolút többségét a PSOE

A spanyol parlament felsőházában (szenátus) elveszítette korábbi abszolút többségét a vasárnap rendezett választáson győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt. A szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottságánál közölt állás szerint a szocialisták 92 mandátumot nyertek el a közvetlenül választott 208 szenátusi helyből, ami 31-gyel kevesebb eddigi mandátumaik számánál.

A konzervatív Néppárt az alsóházhoz hasonlóan itt is erősödni tudott, és 83 szenátora ül majd a parlamenti patkóban, 29-cel több, mint eddig. A VOX bevándorlásellenes pártot egy politikus képviselheti a felsőházban, ahova ismét nem jutott be az Együtt képesek vagyunk radikális baloldali párttömörülés, és kiesett az Állampolgárok liberális középpárt.

A 265 tagú felsőházba összesen tizenegy párt nyert képviseletet a választáson. Ötvenhét szenátort az autonóm közösségi parlamentek delegálnak.

A spanyol demokrácia 42 éves történetében 15. alkalommal rendeztek parlamenti választást. Szavazati jogukkal több mint 24,3 millióan éltek, ami 69,8 százalékos részvételi arányt jelent. A külföldön leadott voksok beérkezése és összeszámlálása után a hivatalos végeredmény három nap múlva várható. Az új összetételű parlament december 3-án tartja alakuló ülését.

Nagy valószínűséggel marad a politikai patthelyzet Spanyolországban

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »