Berlusconi beléptetné a Ligát az Európai Néppártba

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke az Európai Néppárt (EPP) november 20-án Zágrábban esedékes kongresszusán a Matteo Salvini vezette Liga belépését javasolja – jelentette az Il Giornale olasz jobbközép napilap kedden.

Az újság szerint Silvio Berlusconi következő “politikai missziójának” tartja, hogy elindítsa a Liga néppárti csatlakozási “akcióját”.

A néppárti FI-hez közel álló, a Berlusconi-család tulajdonában levő Il Giornale úgy tudja, hogy a volt olasz miniszterelnök beszédet tart a zágrábi kongresszuson, amelyben egyrészt Antonio Tajanit, a FI alelnökét, az Európai Parlament volt elnökét jelöli az EPP egyik alelnökének, másrészt “irányt szab” arra vonatkozóan, hogy miként “fogadják be a néppártiak nagy családjába a Salvini vezette Ligát is”.

A Liga és az EPP közti kapcsolatfelvételről korábban az olasz párt több politikusa is beszélt. Matteo Salvini eddig nem nyilatkozott a kérdésről, de “jobbkeze”, Giancarlo Giorgetti nem titkolta, hogy előnyösnek tartja az EPP-be való belépés tervét. Ebben Silvio Berlusconi nyújthatna segítséget a Liga vezette jobbközép koalíció tagjaként.

Az Il Giornale kommentárja szerint a Liga – amely májusban megnyerte az olaszországi európai parlamenti választásokat – jelenleg a legnagyobb olasz pártnak számít és ereje fokozatosan növekszik, de Európában “a peremre szorulás” fenyegeti. A legnagyobb európai frakcióval való kapcsolat azonban megnyithatja az európai és nemzetközi politika kapuit a Liga előtt, “szalonképessé” téve a külföldön szélsőségesnek ítélt olasz jobboldali erőt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Berlusconi elképzelése szerint a Liga az EPP-n  belül a “felelősségteljes szuverenisták” csoportjához tartozhatna. A FI vezetője a Liga néppárti bevezetésével azt is bizonyítaná saját választóinak, hogy nem a jobbközép párt engedett a Salvini-féle jobboldalnak, hanem épp ellenkezőleg: a mérsékelt FI képes “csiszolni” a Ligát.

Az Európai Néppárt számára a Liga megoldást jelenthet az idősödő Silvio Berlusconi vezette és egyre gyengülő (az olaszországi felmérésekben jóval 10 százalék alá süllyedt) FI mandátumainak pótlására.

A Liga az EP-ben jelenleg 29 képviselővel bír az Identitás és Demokrácia nevű pártcsoport tagjaként, amely a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) utódja.

Az újság megjegyezte, hogy Berlusconi nem könnyű feladatot vállal: az EPP-kongresszuson jelen lesz a Matteo Salvini által többször erősen bírált Angela Merkel német kancellár, az Európai Bizottság leköszönő elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint az új bizottsági elnök, Ursula von der Leyen, akinek megválasztására a Liga nemmel szavazott.

Forrás: MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »