Katalán válság: az önrendelkezési jog gyakorlásának kérdése az újabb vita tárgya

A katalán parlament az önrendelkezési jog gyakorlásáról szóló állásfoglalást szavazott meg keddi ülésén, egy időben azzal, amikor a spanyol alkotmánybíróság a határozat tárgyalásának felfüggesztéséről döntött.

A Népi Egység (CUP) radikális baloldali függetlenségi párt által előterjesztett indítvány szerint a katalán parlament kifejezi szándékát, hogy “konkrét formában gyakorolja az önrendelkezés jogát és a katalán nép akaratának tiszteletben tartását”. A határozatot a CUP mellett a katalán autonóm kormányt alkotó két párt, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) támogatásával fogadták el.

Az ülésről tiltakozásként kivonult a katalán parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, a Katalán Szocialista Párt és a konzervatív Néppárt pedig nem vett részt a szavazásban. Nyilatkozataikban hangsúlyozták: a dokumentum szövege ellentmond a törvényességnek, elfogadásának módja pedig sérti az ellenzéki jogokat.

A parlament ugyanis eredetileg délután döntött volna a határozatról, de kedden az ERC kérésére módosították a napirendet, és előbbre hozták a szavazást, amely így egybeesett az alkotmánybíróság ülésével, ahol épp a spanyol ügyvezető kormány beadványát tárgyalták, ami alkotmányossági kifogással élt a CUP határozati javaslata ellen.

Az alkotmánybírák egyhangúlag úgy döntöttek: eljárásba veszik a kormány panaszát, ezzel pedig automatikusan felfüggesztik a CUP indítványának további parlamenti ügymenetét.

A La Sexta országos televízió csatorna szerint a katalán parlamentbe öt perccel azután érkezett meg az alkotmánybíróság döntésének híre, hogy elfogadták az állásfoglalást.

A spanyol alkotmánybíróság már több alkalommal figyelmeztette Roger Torrent katalán parlamenti elnököt, hogy kötelessége és büntetőjogi felelőssége minden, az alkotmánnyal ellentétes kezdeményezést megakadályozni és leállítani. Egyben emlékeztette arra is, hogy az ország területi egységének megbontására irányuló törekvések alkotmányellenesek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »