Az Alibaba kivárja, mi lesz a hongkongi tüntetések végkimenetele

Kína legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Alibaba csoport elhalasztja Hongkongba tervezett részvénykibocsátását, mégpedig az ázsiai pénzügyi központot eluraló politikai feszültség növekedése miatt – értesült a Reuters hírügynökség bennfentes forrásokból.

A piacok szoros figyelemmel követik az Alibaba hongkongi részvénykibocsátási tervét, mert ebből is információkat gyűjtenek a gazdasági környezet alakulásáról, továbbá képet alkotnak a kínai kormány helyzetértékeléséről.

Bár hivatalosan nem tűztek ki új célidőpontot, a várakozások szerint az Alibaba már októberben tőzsdére léphet Hongkongban, és még mindig 10-15 milliárd dollár tőkét gyűjthet be a részvénykibocsátásból. A végösszeg annak függvénye, hogy addig enyhül-e a politikai feszültség, valamint javulnak-e a piaci feltételek.

Az Alibaba vezetése a múlt héten döntött úgy, hogy elhalasztják az augusztus végére tervezett részvénykibocsátást. A döntés hátterében az áll, hogy a közel három hónapja elindult és egyre hevesebb, gyakran erőszakba torkolló kormányellenes tüntetések káoszba taszították a volt brit gyarmatot, a Kína fennhatósága alá 1997-ben visszakerült Hongkongot.

Propagandaháborút robbantott ki a hongkongi tüntetéshullám

Továbbra is hatalmas tömeg tüntet Hongkongban

A pénzügyi és politikai stabilitás felborulásának következményeként a hongkongi tőzsde irányadó indexe héthavi mélypontra süllyedt a múlt héten.

Az Alibaba 2014-ben vezette be részvényeit a New York-i tőzsdére, amivel 25 milliárd dollár tőkét vont be. Piaci tőkeértéke meghaladja a 461 milliárd dollárt, és ezzel a legnagyobb tőzsdén jegyzett kínai cég.

A március végével záródott pénzügyi évben a vállalat forgalma az előző évhez képest 51 százalékkal, 376,844 milliárd jüanra (56,152 milliárd dollárra) nőtt, az adózott eredménye pedig 87,600 milliárd jüan (13,053 milliárd dollár) lett az egy évvel korábbi 80,234 milliárd jüan (11,955 milliárd dollár) után. Az új pénzügyi év június 30-án végződött első negyedében nyeresége és bevétele egyaránt felülmúlta a piaci várakozásokat.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »