Továbbra is hatalmas tömeg tüntet Hongkongban

Vasárnap több százezren tüntettek békésen Hongkongban, azt mutatva, hogy a mozgalom továbbra is – azaz a nemzetközi repülőtér működését megbénító ülőtüntetés után is – széles támogatást tud maga mögött.

Hetek óta nem vonultak ilyen hatalmas tömegek az utcákra, a megmozdulás szervezői szerint – az erős szél és az esős idő ellenére – több mint 1,7 millió ember vett részt a tüntetésen. Több mint nyolc órán keresztül gyülekeztek és vonultak a tüntetők Hongkong főutcáin, emiatt a pontos részvételi adatokat nehéz meghatározni. Ha a szervezők által közölt szám valós, akkor a vasárnapi volt a második legnagyobb tömegeket megmozgató demonstráció azóta, hogy június 9-én elkezdődtek a sorozatos tömegtüntetések.

A szervezők közlése szerint a tiltakozások eredetileg az azóta felfüggesztett kiadatási törvény tervezete ellen kezdődtek, de mostanra „a hongkongi rendőrség által is képviselt kínai stílusú elnyomás” elleni mozgalommá nőtte ki magát, fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A tüntetők sérelmezik a rendőrség szerintük brutális fellépését, amelynek során a hatóságok könnygázzal, babzsáklövedékekkel és gumilövedékekkel igyekeztek feloszlatni a tömeget.

A demonstrálók többek között Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását is követelik.

Hongkong, 2019. augusztus 18.
Kormányellenes hongkongi tüntetők vonulnak szélesebb körű demokráciát, a kínai hatalomtól való függés lazítását, a hongkongi vezető, Carrie Lam távozását és a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelve Hongkongban 2019. augusztus 18-án.
MTI/EPA/Jerome Favre

Vasárnap este a hongkongi kormány védelmébe vette a rendőrség eljárását. A 11 hete tartó megmozdulások során több mint 75 alkalommal támadtak és rongáltak meg rendőrőrsöket a radikális tüntetők. A rendőrök csak abban az esetben reagáltak minimális erővel, amikor erőszakkal rájuk támadtak – közölte a kormány, hozzátéve, hogy az utóbbi hetekben 180 hongkongi rendőrt sebesítettek meg az összetűzésekben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kína kiosztotta Kanadát

Peking vasárnap felszólította Kanadát, hogy azonnal hagyjon fel a Kína belügyeibe történő beavatkozással a hongkongi események kapcsán – olvasható az ottawai kínai nagykövetség honlapján. A felhívás azután látott napvilágot, hogy szombaton Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közös nyilatkozatban szólította fel a hongkongi hatóságokat, hogy tanúsítsanak mértékletességet, és tartózkodjanak az erőszak alkalmazásától a tüntetések résztvevőivel szemben.

Kína ottawai nagykövetségének szóvivője a közleményében kiemelte, hogy Kanadának tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogi normákat, így nem szabad beavatkoznia Hongkong belügyeibe. Mint fogalmazott, az immár tíz hete tartó tüntetések „szélsőséges erőszakba torkolltak”, s az ilyesmivel szemben egyetlen, felelősségtudattal rendelkező kormány sem ülhet karba tett kézzel.

A hivatalos adatok szerint Hongkongban 300 ezer kanadai lakik.

Forrás: MTI/dpa/AFP/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »