Brexit: az EU továbbra is köti az ebet a karóhoz

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke telefonon beszélt csütörtök este Boris Johnson új brit kormányfővel, és arra figyelmeztette, hogy semmiképp nem tárgyalható újra az Egyesült Királyság európai uniós kiválási feltételrendszeréről megkötött szerződés. Hasonló véleményének adott hangot Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója is.

„Juncker elnök úr meghallgatta Johnson miniszterelnök úr mondandóját, s megerősítette az EU álláspontját, miszerint a kiválási szerződés a legjobb és egyben az egyetlen lehetséges megállapodás az Európai Tanács irányelvei alapján” – közölte Mina Andreeva, a brüsszeli testület szóvivője.

A bizottság elnöke leszögezte: a bennmaradó tagállamok által adott mandátum értelmében csakis a nem kötelező érvényű politikai nyilatkozat szövege módosítható. Kiemelte, hogy az EU tárgyalódelegációjának tagjai a következő hetekben is készek egyeztetéseket folytatni, és elemezni fogják a londoni kormány minden javaslatát.

A szóvivő elmondta, hogy a felek mobilszámot cseréltek, és abban egyeztek meg, hogy kapcsolatban maradnak. Hozzátette, hogy Juncker gratulált Johnsonnak a kinevezéséhez. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban szintén gratulált, és egyúttal annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy London mutassa be részletes terveit.

Boris Johnson előző nap lépett hivatalba Theresa May utódjaként, és ígéretet tett arra, hogy megállapodással vagy anélkül, de október 31-én mindenképp kivezeti a szigetországot az Európai Unióból, nem lesz újabb halasztás.

A brit kormányfő új kilépési megállapodást akar

Barnier készen áll az együttműködésre Johnsonnal

Boris Johnson szerint létfontosságú a Brexit-határidő tartása

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója arra intette a közösség bennmaradó 27 tagállamát, hogy Boris Johnson új brit miniszterelnök követelései elfogadhatatlanok a brit kilépési szerződés visszavonásáról. Michel Barnier – aki 2016 októbere óta az EU főtárgyalója az Egyesült Királysággal a Brexit-tárgyalásokon – kiemelte, hogy Johnson olyan szerződést akar, amelyből kimaradna a tartalékmegoldás – az úgynevezett backstop -, amely az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célozná.

„Ez elfogadhatatlan” – írta Barnier a bennmaradó EU-tagállamoknak küldött körüzenetében, amelyet az AFP francia hírügynökség ismertetett. Hozzátette: Johnson beharangozása az október 31-i, mindenképpeni – azaz akár megállapodás nélküli – brit kilépésről az EU egységére nehezedő nyomáspróba lehet.

„Fel kel készülnünk minden forgatókönyvre. Részünkről mindenképpen alapvetően fontos, hogy nyugodtak maradjunk, ragaszkodjunk alapelveinkhez, 27 tagállamként mutassunk szolidaritást és egységet” – fogalmazott Barnier.

A jelenlegi Brexit-megállapodás legvitatottabb eleme az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli meghonosításának elkerülését célzó tartalékmegoldás. Ennek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, amennyiben nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kötni, amely feleslegessé tenné az ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán. Ez a 499 kilométeres határszakasz lenne az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára a Brexit után. A keményvonalas tory Brexit-tábor – amelynek Johnson az egyik frontembere – nem fogadja el a kilépési egyezményben foglalt tartalékmegoldást.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »