Barnier készen áll az együttműködésre Johnsonnal

Michel Barnier európai uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán kijelentette, hogy várakozással tekint a közös munkára Boris Johnson új brit kormányfővel, ugyanakkor ismét leszögezte, nem nyitható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés.

„Rendkívül fontos időszak ez a kilépési folyamatban. Várjuk, hogy halljunk arról, mit szeretne pontosan elérni Boris Johnson” – mondta Barnier, hozzáfűzve, hogy a következő hetekben és hónapokban konstruktív egyeztetést kívánnak folytatni a megállapodás ratifikációjának megkönnyítése érdekében.

Kiemelte: az Európai Unió el akarja kerülni az egyezmény nélküli kiválást, de felkészült minden eshetőségre.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a szerda délután hivatalba lépő új brit miniszterelnökről, a főtárgyaló azt válaszolta, hogy noha mindössze egyszer találkozott vele, okos embernek tartja.

Szerdai ülését követően az Európai Parlament Brexit-ügyi csoportja is aláhúzta, hogy semmiképp nem tárgyalható újra a már elfogadott kiválási szerződés, csak az a politikai nyilatkozat, amelyet mellé csatoltak.
Mint rámutattak, a korábban tervezettnél szorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer feleslegessé tenné a legfőbb vitás kérdésnek tartott ír-északír tartalékmegoldást, amelyet Johnson elfogadhatatlannak, az EU azonban a jelenlegi feltételek mellett elengedhetetlennek tart.

A csoport gratulált Boris Johnsonnak, bár egyúttal figyelmeztetett, hogy az egykori külügyminiszter közelmúltbeli nyilatkozatai jelentősen megnövelték a „kemény Brexit” esélyét, ami mindkét fél számára nagyon káros lenne gazdaságilag.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »