Ismét az olasz kormány tervei miatt aggódhatnak a piacok

Olaszország csütörtökön újabb piaci bizonytalanságokat okozhat, mivel a kormány aznap tervezi bemutatni az elkövetkező három évre vonatkozó költségvetési céljait.

A piacok már a parlamenti választások óta folyamatosan idegesek, lévén nem tudni, hogy az új olasz kormány mi mindent tervez betartani abból, amit előzetesen megígért. Mint azt Giuseppe Conte miniszterelnök még júniusban hangoztatta, a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga közötti szerződéssel a változás kormánya született meg, s mivel a politikában új szelek fújnak, radikális változást akar teremteni egy új korszakkal, amely az olaszok életminőségét kívánja javítani.

Ami a Conte-kormány gazdasággal kapcsolatos új terveit illeti, egyszerre akar nyugdíjemelést, alapjövedelmet, minimális órabért és államadósság-csökkentést egy olyan országban, ami évek óta súlyos gazdasági problémákkal küzd. A UBS elemzői szerint ezek az intézkedések Olaszország teljes bruttó hazai termékének (GDP) 4,5-7 százalékát emészthetik fel. És ez az, ami leginkább aggasztja a piacokat.

Mire számíthatunk csütörtökön?

A kormány új GDP-, adósság- és kiadási adatokat tesz közzé. A 2019-es deficitszám különösen fontos lesz ahhoz, hogy megértsük az Olaszország által a fiskális politikában képviselt új irányt.

A legfrissebb kutatások azt sugallják, hogy Giovanni Tria pénzügyminiszter 1,6 százalékos hiányt jelent majd be – ez összhangban lenne az európai szabályokkal. Mindazonáltal ez az arány sokkal magasabb lenne, mint a korábbi kormány által 2019-re jósolt 0,8 százalék.

Talán még ennél is fontosabb azonban, hogy a koalíciós pártok vezetői azt állították: nem bánják, ha nagymértékben növelik a hiányt, ha ez az, ami olasz gazdaság fellendítéséhez szükséges.

Mi lehet a piaci reakció?

Ez függ a 2019-es deficitszámtól.

„Arra számítunk, hogy a költségvetés a GDP közel 2 százalékát kitevő hiányt célozza meg, és ha igen, akkor a piacok még ezt is örömmel fogadnák, megnyugodnának, hogy talán mégsem akkora a baj” – mondta Erik Nielsen, az UniCredit vezető közgazdásza.

A 10 éves olasz államkötvény hozama jelenleg körülbelül 2,8 százalék. A piaci szereplők az elmúlt napokban a pénzügyminiszter azon szavaira összpontosítottak, hogy tiszteletben kívánja tartani az uniós költségvetési szabályokat. De a hónap elején ugyanez a hozam 3,2 százalékos volt, és ebben az évben számos alkalommal ugrott meg újabb és újabb csúcsokat, hiszen a befektetők mindeddig nem sok jót vártak a kormány költségvetési terveitől.

A külföldi befektetők már az olasz adósságválságra készülnek

Mik a politikai következmények?

A 2019-es költségvetési tervek kulcsfontosságúak lesznek a koalíciós kormány számára, mivel ez az első alkalom, hogy a két fél együtt dolgozott ki valamit.

Ugyanakkor a két koalíciós párt között feszültségek merülnek fel. Az SWG Intézet által ezen a héten ismertetett közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a szavazók egyre inkább a jobboldali Ligát és vezetőjét, Matteo Salvinit támogatják. A párt népszerűsége 32 százalékára emelkedett a márciusi 17,4 százalékról. Az M5S támogatottsága közben 28,7 százalékra csökkent a márciusi 32,7 százalékról.

Ugyanakkor a 2019-es deficit további problémákat okozhat az Európai Unióval, ha Olaszország nem tartja tiszteletben az EU által még elfogadható 3 százalékos hiányküszöböt.

A Róma és Brüsszel közötti kapcsolat már most is konfliktusokkal tűzdelt. A populista olasz kormány ugyanis többször rendkívül kritikusan nyilatkozott arról, hogy nincsenek olyan európai erőfeszítések, amelyek segítenék Olaszországot az ide érkező menekülthullám kezelésében.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »