Mindent megígért az új olasz miniszterelnök

Felsorolni is nehéz, mi mindent ígért meg a bizalmi szavazás előtti beszédében Giuseppe Conte, a jogászból lett új olasz miniszterelnök. Most már csak be kell tartani az ígéreteket és mindenki boldog lesz. 

Egy és negyedórás beszéde a leghosszabb miniszterelnöki felszólalás volt egy bizalmi szavazás előtt az Olasz Köztársaság történetében. Többször megismételte, hogy a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga közötti szerződéssel a változás kormánya született meg, s mivel a politikában új szelek fújnak, radikális változást akar teremteni egy új korszakkal, amely az olaszok életminőségét kívánja javítani.

“Pragmatikusak akarunk lenni: meghallgatás, végrehajtás és ellenőrzés lesz a kormányakció három pillére” – mondta Giuseppe Conte. Leggyakrabban az innováció, forradalom, átláthatóság, legalitás kifejezéseket használta.

“Ha a populizmus azt jelenti, hogy meghallgatjuk az emberek igényeit, akkor populisták vagyunk! Ha a rendszerellenesség azt jelenti, hogy felszámoljuk a régi kiváltságokat és érdekszövetségeket, akkor rendszerellenesek vagyunk!” – jelentette ki.

Giuseppe Conte megjegyezte, neki sincs politikai tapasztalata, egyszerű polgárként szolgálja majd az olaszokat, akiknek jogász miniszterelnökként az érdekeit fogja képviselni.

Az M5S és a Liga pártok kormányszerződésének bel- és külpolitikai pontjait végigsorolva mindenekelőtt szociális intézkedéseket ígért:

  • a minimális órabér bevezetését
  • az állampolgári jogon járó alapjövedelmet
  • méltó nyugdíjat
  • a túlzottan magas állami fizetések korlátozását
  • az olasz államadósság csökkentését – de “nem megszorítással, hanem a gazdasági növekedés előmozdításával”
  • gyorsabb és biztos büntetést garantáló igazságszolgáltatást
  • a jogos önvédelemre vonatkozó jogszabályok módosítását
  • hatékonyabb egészségügyet
  • a korrupció felszámolását “innovatív módszerekkel”, amelyek között a korrupcióért elítélteknek a közigazgatásból való teljes kizárását említette, valamint civilben dolgozó “korrupció-ellenes rendőröket”.
Csak néhány gazdaságot szorosan érintő témát kiemelve: az új kormány egyszerre akar nyugdíjemelést, alapjövedelmet, minimális órabért és államadósság-csökkentést egy olyan országban, ami évek óta súlyos gazdasági problémákkal küzd.

Az egész euróövezetre veszélyes az olasz belpolitikai ámokfutás

Lesújtó képet fest az olasz gazdaságról a Saxo Bank elemzése

Fentieken túl új környezetvédelmi politikát ígért, akárcsak társadalmi párbeszédet, digitális forradalmat, adatvédelmet, munkahelyteremtést, vállalkozásserkentő intézkedéseket, adó- és oktatási reformot, a gyengébbek védelmét, valamint az olasz tartományi autonómia bővítését és a szervezett bűnözéssel szembeni határozott fellépést.

Az új miniszterelnök kiemelte, hogy Olaszország a NATO hagyományos szövetségese marad, de nyit Oroszország felé az “orosz népet sújtó” szankciók felülvizsgálásával. Kijelentette, a római kormány erősebb és igazságosabb Európát akar.

Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök (b2), Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, miniszterelnök-helyettes, valamint gazdaságfejlesztési, jóléti és munkaügyi miniszter (j2), Matteo Salvini, a Liga vezetője, miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter (b) és Giancarlo Giorgetti, a minisztertanács titkára (j) a kormány első ülésén a római miniszterelnöki rezidencián, a Chigi-palotában 2018. június 1-jén. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

“Olaszország azt akarja, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérőket automatikus és kötelező módon osszák szét a tagállamok között” – erősítette meg. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy a migráció eddigi kezelése csődnek tekinthető; Európa jóváhagyta számos ország önző bezárkózását, ami miatt a költségek és a nehézségek a határállamokra, ezek között elsősorban Olaszországra helyeződtek át.

“Nem vagyunk és soha nem leszünk rasszisták!” – kiáltotta a római parlamentben az olasz miniszterelnök, aki a Dél-Itáliában a napokban meggyilkolt afrikai idénymunkásra emlékezett. Erre a szenátorok állva tapsoltak. Az M5S-Liga többségű felsőház mintegy hatvanszor szakította meg tapssal Giuseppe Conte beszédét.

Az olasz kormányfő hangsúlyozta: védelmet nyújtanak a legálisan érkező, Olaszországban dolgozó és az olasz gazdasági növekedéséhez hozzájáruló bevándorlóknak, de ezzel egy időben szigorúan kívánnak fellépni az embercsempészekkel szemben, kiszorítva a befogadási rendszerből a szervezett bűnözést.

Hozzátette, hogy ahol erre adottak a törvényes feltételek, az illegális bevándorlókat hazaszállítják. Szorgalmazta, hogy az európai gazdasági együttműködésre pályázó harmadik országok számára legyen kötelező a kétoldalú kitoloncolási egyezmények tiszteletben tartása is.

Giuseppe Conte beszédét a frakciók nyilatkozatai követik, szavazás az esti órákban várható, szerdán pedig a képviselőházban. A balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) előzetes bejelentésük szerint nem szavaznak bizalmat az M5S-Liga kormánynak.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »