Az EU-t megijesztik Olaszország új tervei

Róma új javaslatot terjeszt elő az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján Bécsben a Sophia uniós misszió megmentésére – közölte szerdán az olasz védelmi minisztérium. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter csütörtökön felszólította az olasz kormányt, hogy ne sodorja veszélybe önkényes lépésekkel a haditengerészeti missziót.

Az EuNavforMed – más nevén Sophia – haditengerészeti művelet 2015 nyarán indult: elsődleges feladata a Líbiából kiinduló embercsempész-hálózatok megsemmisítése. 2015 óta azonban mintegy 50 ezer hajótöröttet is kimentettek a Földközi-tengerből, akiket kivétel nélkül Olaszországba szállítottak.

Az olasz kormány javaslata szerint egy koordinációs központnak kell biztosítania azt, hogy a Sophia művelet égisze alatt kimentett migránsokat az eddigi gyakorlattól eltérően más uniós tagállamokba szállítsák – ismertette a védelmi minisztérium. Minden tagállam egy képviselőt delegálna a létrehozandó egységbe, amely a Frontex európai uniós határ-, és partvédelmi szervezet igazgatása alatt, a szicíliai Cataniában működne.

Olaszország nem lehet többé a Földközi-tengeren kimentett migránsok kizárólagos partraszállási helye – hangsúlyozta a tárca, amely szerint a június 28-i EU-csúcstalálkozó eredményeinek tükrében meg kell változtatni a Sophia „műveleti szabályait”. A minisztérium állásfoglalásában kiemelte: Olaszország nem kívánja tovább egyedül viselni a misszió terheit,  azokat meg akarja osztani uniós partnereivel.

A menekültügyi válság alatt indult Sophia misszió bizonytalan jövő elé néz. Róma ugyanis azzal fenyeget, hogy lezárja kikötőit, ha a küldetésben részt vevő hajók továbbra is automatikusan Olaszországba szállítják a kimentett illegális bevándorlókat. Más uniós tagállamok ugyanakkor nem hagyják magukat zsarolni, és arra hivatkoznak, hogy Olaszország nem is fogadott be lakosság-arányosan túlzott számban menedékkérőket. Matteo Salvini olasz belügyminiszter júniusban lezárta az olasz kikötőket a migránsokat szállító civilszervezetek mentőhajói előtt. Ezt a tilalmat terjesztené ki most a Földközi-tengeren folytatott nemzetközi missziókban részt vevő hajókra is.

Az EU külügyi szolgálata (EEAS) a vita feloldására a múlt héten felvetette, hogy a kimentett migránsokat a Földközi-tenger mentén elhelyezkedő más uniós országokba is szállíthatnák, sőt ideális esetben a jövőben önkéntes alapon szétosztanák őket a többi EU-tagállam között is. Ugyanakkor egyelőre nem látni a szükséges támogatást egy ilyen megoldás mögött.

Catania, 2018. augusztus 26.
Illegális bevándorlók partra szállnak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetéről Catania kikötőjében 2018. augusztus 26-án. A hajó tíz nappal korábban vett a fedélzetére 190, Európába igyekvő migránst Málta környékén a Földközi-tengeren, de néhány kivételtől eltekintve a partra szállásukat Olaszországban mostanáig nem engedélyezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter, mert nem kapott garanciát az Európai Uniótól, hogy az utasokat szétosztják a tagállamokban. Most több ország is jelezte, hogy kész befogadni a Diciottin tartózkodó migránsokat. (MTI/EPA/Orietta Scardino)

Német védelmi miniszter: Róma ne sodorja veszélybe a Sophia missziót!

Jelen esetben az uniós missziók hitelessége és megbízhatósága is kockán forog – figyelmeztetett Ursula von der Leyen német védelmi miniszter az EU-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos informális találkozóján csütörtökön Bécsben.

Az uniós tagországok azt emelték ki, hogy a Sophia mandátuma év végén úgyis lejár. Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a migránsok elosztása nem a védelmi miniszterek, hanem a belügyi tárcavezetők, valamint az állam- és kormányfők hatáskörébe tartozik. Osztrák kollégája, Mario Kunasek is egyetértett vele, és hozzátette: Ausztria semleges közvetítőként kíván fellépni az ügyben.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a Sophia kiemelten fontos az EU számára az embercsempészet elleni harcban. A misszió körüli viták megoldása érdekében Mogherini konstruktív hozzáállást és felelősségvállalást kért mindenkitől. A tisztségviselő az egyértelmű szabályozás és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta a megmentett migránsok elosztását illetően.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A védelmi miniszterek ülésén szóba került az az osztrák felvetés, amely szerint a rendőrség mellett a hadsereg tagjai is beszállhatnának ideiglenesen a határvédelmi feladatok ellátásába. A javaslatot több ország kedvezően fogadta – állította Kunasek. A német védelmi miniszter azonban nem lelkesedett az osztrák felvetésért. A határvédelem a rendőrség és a Frontex uniós határvédelmi ügynökség feladata – mutatott rá.

Forrás: MTI/dpa/APA/EFE

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »